Turiștii care au fost recent pe plaja „Narcis Cleopatra” din Saturn au avut momente de panică atunci când s-au trezit cu un șarpe în timp ce stăteau la malul mării, arată presa locală.
În imaginile surprinse cu telefonul mobil pe plaja din stațiunea Saturn, destul de populată, se poate observa că reptila nu părea speriată de prezența oamenilor, arată publicația Replica de Constanța.
Șarpele se afla la malul mării și se deplasa către apă, iar la câțiva metri distanță se aflau câțiva copii care se jucau. „Atenție: Șerpi pe plaja din Saturn! Grijă mare la copii!“ a scris turistul care a filmat reptila, arată sursa citată.
Săptămâna trecută a fost marcată Ziua Internațională a Șerpilor și cu această ocazie organizația neguvernamentală Visul Luanei a precizat că, deși există o fobie de șerpi, aproape jumătate dim oameni la nivel global – pentru care centrul specializat din cadrul ONG-ului oferă servicii de desensibilizate, există și specii de șerpi inofensivi. „Toți șerpii sunt specii indispensabile ecosistemelor, fiind prădători activi ce țin sub control alte populații de animale care pot fi dăunătoare și, . De asemenea, ținem să precizăm că toți șerpii din România sunt protejați prin lege (OUG 57/2007) și uciderea lor voită este o infracțiune”, au transmis activiștii care derulează programe de salvare a animalelor sălbatice.
Potrivit organizației, milioane de șerpi dintre cei mai inofensivi sunt uciși anual la nivel global, iar România face parte dintre țările cu o foarte mare aversiune față de ei. Aceștia sunt uciși în mediul rural frecvent cu fiecare ocazie, iar unele motivații sunt dintre cele mai macabre, precum: Omori un șarpe și-ți iartă Dumnezeu șapte păcate.
„Da, suntem conștienți de prezența șerpilor veninoși pe teritoriul României (3 specii de vipere) care pot prezenta un potențial pericol, dar aceste specii, pe lângă faptul că sunt foarte greu de întâlnit în natură pe cărările circulate, mușcăturile lor sunt majoritar reacții de apărare la un stimul agresor din partea oamenilor. Pe lângă aceste 3 specii, țara noastră mai are alte 7 specii total inofensive și, în plus, o specie de șopârlă fără picioare – năpârca (Anguis colchica). Aceasta din urmă suferă chiar mai mult pentru că este confundată ca fiind șarpe și fiind mai lentă ca aceștia, mai ușor de omorât”, arată Visul Luanei, într-o postare complexă pe contul de Facebook, în care sunt trecute în revistă și recomandări pentru cei care se întâlnescu cu un șarpe.
„În cazul în care vă întâlniți cu un șarpe, nu încercați să-l prindeți, manipulați sau stresați și contactați un specialist dacă aveți întrebări legate de acesta. Dacă li se oferă posibilitatea de retragere sau scăpare, aceștia vor pleca și cel mai probabil nu o să-l mai întâlniți vreodată”, au conchis specialiștii de la Visul Luanei.