Veniturile populației au crescut în primul trimestru cu 15,3%, dar și cheltuielile s-au mărit. Pe ce se duc cei mai mulți bani

Veniturile populației au crescut în primul trimestru cu 15,3%, dar și cheltuielile s-au mărit. Pe ce se duc cei mai mulți bani
Fotografie cu caracter ilustrativ/ Sursa foto: Pexels
Publicat: 10/07/2024, 16:35

O gospodărie medie din România a avut, în primul trimestru din 2024, venituri cu 15,3% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Și nivelul cheltuielilor a crescut cu aproape același procent, de 14,6%. Aproape o treime din cheltuielile bănești reprezintă impozite, contribuții, cotizații și taxe, potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică, dat publicității miercuri.

O gospodărie din România a obținut, în medie, 8.049 de lei pe lună în primul trimestru din 2024, cu 15,3% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Și nivelul cheltuielilor –de 6.843 de lei, care înseamnă 15% din venituri, a crescut cu aproape același procent, de 14,6%.

Defalcat pe persoane, veniturile totale medii au fost de 3.210 de lei, iar cheltuielile, de 2.729 lei.

Aproape o treime din cheltuielile bănești reprezintă impozite, contribuții, cotizații și taxe.

Care sunt sursele de venit ale românilor

Cea mai mare parte a veniturilor medii totale este formată din cele bănești  (7.473 lei pe gospodărie / 2.981 lei pe persoană)– iar aici salariile sunt principala sursă – dar la acest capitol sunt luate în calcul și veniturile în natură (576 lei pe gospodărie / 230 lei pe persoană) adică contravaloarea veniturilor în natură obținute de salariați și beneficiarii de prestații sociale și autoconsumul – adică contravaloarea consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii.

  • Salarii brute şi alte drepturi salariale (68,8%) – 5.539,24 lei
  • Venituri din agricultură – 92,58 lei
  • Venituri din activităţi neagricole independente – 143,29 lei
  • Venituri din prestaţii sociale – 1557,64 lei
  • Venituri din proprietate – 5,92 lei
  • Venituri din -vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei – 57,47 lei
  • Alte venituri bănești – 77 lei
  • Contravaloarea veniturilor în natură obținute de salariați și beneficiarii de prestații sociale – 102,73 lei
  • Contravaloarea consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii – 473,52 lei

Vaniturile din mediul urban au fost semnificativ mai mari decât în rural. Astfel, în mediul urban în trimestrul I 2024 a fost de 8.993 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3.830 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.

În mod evident, ponderea veniturilor în natură a fost de 12,4% în mediul rural, de 3 ori mai mare față de cea din mediul urban.

Cele mai mari cheltuieli

Cheltuielile totale de consum reprezintă cea mai mare parte, aproape 60%, iar aproximativ o treime merge către cheltuieli obligatorii, în timp ce pentru investiții se duce până într-un procent (0,7%) din cheltuieli.

Cheltuielile bănești medii lunare au fost, în trimestrul I 2024, de 6.370 lei pe o gospodărie (2.541 lei pe o persoană), mai mari cu 4,7% față de trimestrul IV 2023.

Pe lângă acestea este luată în calcul contravaloarea consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii, în trimestrul I 2024, care a fost, în medie, de 474 lei lunar pe o gospodărie (189 lei pe o persoană), în creștere cu 10,7% față de trimestrul IV 2023.

În trimestrul I 2024, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt:0

  • consumul (cheltuielile bănești de consum și contravaloarea consumului uman din resurse proprii) de 4099 lei lunar pe o gospodărie (59,9%)
  • transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor de 2323 lei pe o gospodărie (33,9%)
  • acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile bănești de producție și contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 154 lei pe o gospodărie (2,3%)

În mod previzibil, mediul de rezidenţă evidențiază diferențe între nivelul cheltuielilor totale medii lunare.

  • Astfel, în mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7.572 lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural. Astfel, o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3.224 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural.
  • Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuții, cotizații și taxe a fost de 37,4% în cheltuielile totale, cu 9,6 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii a fost de 12,9% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.

Structura cheltuielilor

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1380 lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (33,7%), conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP).

Urmează, ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 693 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 16,9%.

În top vin cele pentru băuturile alcoolice, tutun în valoare de 302 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,4% în cheltuielile totale de consum medii lunare și de cheltuielile pentru transport în valoare de 300 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,3% în cheltuielile totale de consum medii lunare.

Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor populației a fost cel efectuat pentru educație de 34 lei pe o gospodărie (0,8% din cheltuielile totale de consum medii lunare), potrivit INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile