O terasă din Vama Veche a fost închisă, sâmbătă, după ce o angajată de la bar a fost diagnosticată pozitiv cu noul coronavirus. Potrivit autorităților, au fost verificate peste 1.700 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, dar și trei societăți comerciale și PFA.
Potrivit autorităţilor, o angajată de la barul unei terase din Vama Veche a fost confirmată cu Covid-19. La faţa locului au mers poliţiştii care au pus în vedere reprezentanţilor terasei să închidă temporar unitatea, potrivit Digi24.
În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa urma să declanşeze o anchetă epidemiologică.
Potrivit măsurilor de protecție sanitară impuse odată cu redeschiderea teraselor din 1 iunie, operatorii trebuie să se asigure să normele de distanțare sunt eficiente și că se evită interacțiunea fizică cu și între clienți.
ANSVSA a atras atenția că „acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale se constata nereguli grave care periclitează sănătatea cetățenilor, neglijență sau chiar dispreț față de prevederile legale, se vor aplica sancțiuni, care pot merge până la suspendarea activității unității respective”.
Mai mult, conform ordinului operatorii au obligația de a întocmi un „registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să poată fi efectuată ancheta epidemiologică”.
Pe de altă parte, Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a transmis, printr-un răspuns la solicitarea Gândul.ro, că prevederea din ordinul privind funcționarea teraselor referitoare la existența unui registru cu datele clienților, stocate în perspectiva unei anchete epidemiologice, afectează dreptul la viață privată și la protecție a datelor personale.
„În contextul numărului însemnat de infectări cu virusul SARS-CoV-2 înregistrat în ultimele zile în județul Constanța, reiterăm importanța respectării tuturor măsurilor recomandate de specialiști. Facem apel către populația județului Constanța să respecte normele de distanțare socială, să poarte masca de protecție și să mențină o igienă corespunzătoare a mâinilor”, a transmis Prefectura Constanța, duminică, printr-un comunicat de presă.
Potrivit instituției, de la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 352 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 19 persoane au decedat din rândul celor pozitivate, iar 313 pacienți au fost declarați vindecați (din județele Constanța, Tulcea și Ialomița). Potrivit comunicatului, mai sunt 79 de persoane internate, dintre care 65 din județul Constanța și 14 din Tulcea și Ialomița. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.
În centrele de carantinare din județul Constanța se aflau, la momentul publicări icomunicatului, 41 de persoane, care ocupă 2% din totalul de 2.311 locuri disponibile. De asemenea, la nivelul județului sunt 2.297 de persoane în izolare la domiciliu.
Prefectura Constanța a anunțată că forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 pe teritoriul României.
În ultimele 24 de ore, au fost aplicate, de către polițiștii din cadrul IPJ Constanța, jandarmii din cadrul I.J.J. Constanța, respectiv G.M.J. „Tomis” Constanța și polițiștii locali, un număr total de 19 sancțiuni contravenționale (în cuantum de 8.100 de lei), dintre care două pentru nerespectarea măsurii de carantinare / izolare la domiciliu (Legea 55/2020), în valoare de 2.000 de lei.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, forțele abilitate de control au verificat 3 societăți comerciale și PFA, a transmis Prefectura Constanța.
În data de 19 iunie a.c., peste 700 de forțe de ordine (I.P.J. Constanța, I.J.J. Constanța, G.J.M. „Tomis” Constanța, Poliția Locală Constanța și Garda de Coastă) au desfășurat misiuni specifice în județul Constanța. În cadrul acestora, au fost verificate 1.747 de persoane, cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse.
Până sâmbătă, pe teritoriul României, au fost confirmate 23.730 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.500 și-au pierdut viața, iar 16.735 au fost declarate vindecate și externate. Numărul cazurilor noi se menține peste pragul de 300, respectiv 330, iar la ATI sunt internați 190 de pacienți, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică.
Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că, dacă transmiterea în comunitate a noului coronavirus rămâne semnificativă, ar putea fi luată în calcul prelungirea stării de alertă.