VICTIMELE înșelătoriilor online, păcălite a doua oară de escroci, pe rețelele de socializare. La ce trebuie să fie atenți românii

Publicat: 03 10. 2024, 23:11
Actualizat: 03 10. 2024, 23:13

This browser does not support the video element.

O nouă înșelătorie online îi vizează chiar și pe cei care au fost deja înșelați. Escrocii promit că pot oferi asistență juridică celor care au pierdut bani în urma înșelăciunilor de tipul investment scam. Firmele false se folosesc de numele unor instituții precum Interpol sau Poliția Română pentru a-și convinge victimele.

După ce mulți oameni au fost păcăliți de hackeri și convinși să transfere sume mari de bani în diferite platforme false, cu promisiunea că astfel vor face profit, acum tot atacatorii au sărit în ajutorul lor. În ultima perioadă, în mediul online au apărut tot felul de firme, care susțin că pot oferi asistență juridică și îi pot ajuta pe cei păgubiți să își recupereze banii. Poliția avertizează însă că aceste anunțuri nu sunt adevărate. Odată ce au fost contactați de victime, atacatorii le dau acestora un formular pe care să îl completeze.

Prin intermediul lui, atacatorii reușesc să facă rost de datele personale ale victimelor, dar și de datele lor bancare. Mai apoi, le cer și sume de bani, prețul pentru presupusa asistență juridică.

Infractorii cibernetici, practic, odată ce au reușit să extragă bani de la un anumit utilizator, așteaptă o perioadă și fie dau mai departe datele unor alte grupări de atacatori, fie folosesc chiar ei datele respective pentru a contacta victima, propunându-i totodată să-și recupereze banii pierduți inițial.

Specialiștii în securitate cibernetică recomandă oamenilor să fie foarte atenți în momentul în care sunt contactați de persoane necunoscute. Greșelile gramaticale și limbajul incoerent sunt principalele indicii care ne fac să ne dăm seama că oferta ar putea fi, de fapt, o înșelăciune.

Niciodată, serviciile de asistență juridică, un avocat sau colegii avocați nu vor veni în întâmpinarea, să spunem așa, clienților prin trimiterea de mailuri sau prin oferirea unor servicii juridice la domiciliul acestora. Este o chestiune interzisă prin însuși statutul profesiei și, mai mult decât atât, prin legislația care ne reglementează activitatea și profesia de avocat.

Dacă vi se pare că sunteți victima unei înșelăciune, este important să contactați cât mai repede banca pentru a vă fi monitorizate tranzacțiile, dar și să faceți o plângere la poliție.