Slujba înmormântării Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen, va avea loc astăzi, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, începând cu ora 12.00, fiind precedată de slujirea Sfintei Liturghii.
Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Trupul neînsufleţit al Arhipăstorului Bucovinei va fi apoi depus, conform dorinţei sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care ierarhul şi l-a pregătit dinainte.
Sute de credincioși, fețe bisericești, precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene au trecut pe la sicriul Părintelui Arhiepiscop Pimen, depus în Catedrala Arhiepiscopală cu hramul ”Sf. Gheorghe”, din cadrul Mănăstirii ”Sf. Ioan cel Nou ” din Suceava. În semn de prețuire, ei au depus buchete și coroane de flori și au lăsat un gând bun celui care le-a fost Păstor aproape 30 de ani, scrie Monitorul de Suceava
Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus, miercuri seară, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
Cei care vor dori să-şi ia rămas bun de la Arhiepiscopul Pimen sau să participe la slujba înmormântării sunt rugaţi să respecte măsurile şi îndrumările specifice acestei perioade.
„Îi rugăm pe preoţi şi pe credincioşi să fie înţelegători şi conştienţi de faptul că spaţiul este unul limitat, astfel încât va fi posibil să apelăm la o restrângere a accesului atât pe durata depunerii trupului neînsufleţit, cât mai ales în timpul slujbei de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen. Nădăjduim că, la pomenirea ce se va face la 40 de zile de la trecerea sa la cele veşnice, situaţia să fie cu mult îmbunătăţită şi restricţiile vor fi reduse, astfel încât să avem posibilitatea cu toţii de a cinsti aşa cum se cuvine pe acest vrednic Arhipăstor al Bisericii lui Hristos din Moldova”, se mai arată în comunicatul Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă miercuri, în jurul orei 0,50, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, a anunţat Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.
Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la Bucureşti cu un elicopter SMURD pe 20 aprilie. În urma complicaţiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani a fost intubat.
ÎPS Pimen a acordat în luna noiembrie, a anului trecut, un interviu pentru publicația Monitorul de Suceava, în care a vorbit despre testament și despre cum își dorește să fie înmormântat. ÎnaltPreasfinția Sa a vorbit și despre Bucovina și locurile încărcate de frumusețe și istorie, dar și despre oamenii plini de credință și înțelepciune pe care i-a cunoscut în iubita sa Bucovina.
“Să fiu înmormântat în Bucovina. Pentru că aici mi-am trăit cei mai frumoși ani din viața mea, frumusețe în cadrul culturii și a credinței. Și am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest lor de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc”, spunea ÎPS Pimen.