VIDEO. Mii de români au dat iama cu mii de mașini pe plajele sălbatice din țara noastră. Cea mai mare aglomerație a fost la Vadu

Publicat: 29 06. 2020, 16:57
Actualizat: 06 04. 2021, 20:16
Foto: Facebook

Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunţat luni că la finalul săptămânii plajele sălbatice au fost luate cu asalt de turişti, fiind, zilnic, 8.000 de persoane cu 3.000 de maşini pe plaja Vadu.

Potrivit sursei citate, sute de turişti nu au respectat regulile într-o rezervaţie naturală, au călcat cu maşinile şi rulotele vegetaţia şi au campat pe plajă, fiind aplicate amenzi.

 „Weekend pe plajele sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării! În acest weekend plajele sălbatice de la Vadu, Corbu şi Capul Midia, din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au fost luate cu asalt de către turişti.

Au fost estimați zilnic 8.000 de turiști cu 3.000 de mașini la Vadu

Astfel, pe plaja Vadu au fost estimaţi în fiecare zi din weekend peste 8.000 de turişti cu 3.000 de maşini, pe plaja Corbu, 1.700 de turişti şi 480 maşini, iar pe plaja Midia 320 de turişti şi 150 maşini.

Din păcate, mulţi dintre aceştia nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată, astfel, sute de turişti au călcat cu maşinile şi rulotele vegetaţia existentă în habitatele de interes comunitar şi au campat pe plajă. Pentru aceste fapte, inspectorii ecologi au dat avertismente şi au aplicat amenzi”, a anunțat, luni, ARBDD.

https://www.facebook.com/ARBDD/videos/565288721093317/

„Pentru protejarea acestor zone pe termen lung vizitatorii trebuie să înţeleagă că este nevoie de un comportament responsabil”

Zonele costiere naturale Vadu şi Corbu fac parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi au statut de “Site Natura 2000” incluzând habitate specifice şi specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european şi mondial.

„Pentru protejarea acestor zone pe termen lung vizitatorii trebuie să înţeleagă că este nevoie de un comportament responsabil faţă de natură, respectând regulile de vizitare”, a mai transmis organizaţia.

Amenzi și pentru construcții ilegale pe plaje

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral își ia în serios rolul de stăpân al plajelor. Nici bine n-a început sezonul, că ABADL a și aplicat amenzi în valoare totală de 70.000 de lei unor firme care fie nu au respectat măsurilor stabilite în urma controalelor anterioare, fie au realizat construcții ilegale pe plajele administrate.

Potrivit unui comunicat de presă al ABADL, inspectorii instituţiei au notificat 47 de operatori pentru dezafectarea construcţiilor ilegale amplasate pe plajele litoralului românesc. Este vorba despre 35 operatori de plajă din Năvodari, 11 din Constanţa şi unul din Vama Veche, mulţi dintre aceştia atacând în instanţă somaţiile pentru demolare.