VIDEO | Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Mondială Educației. Care sunt așteptările premierului în privința noului pachet de legi în domeniu
This browser does not support the video element.
Nicolae Ciucă i-a urat, miercuri, bun venit noului membru al Cabinetului său, Ligia Deca, titular al portofoliului Educație, care participă la prima sa ședință de Guvern chiar când în România și în lume se marchează Ziua Educației.
„Doresc să urez bun venit doamnei Ligia Deca, ministrul Educației. Doresc, de asemenea, să îmi exprim bucuria că avem o creștere a prezenței feminine în Guvern. Doamna ministru, aveți o misiune pe cât de dificilă, pe atât de frumoasă, sunt convins că veți folosi toate cunoștințele și energie pentru a continua să faceți ceea ce se cuvine astfel încât să asigurăm șansa la educație tuturor copiilor și tinerilor din țara noastră și, de asemenea, să ridicăm nivelul calității în sistemul de educație din România”, a declarat Nicolae Ciucă, la debutul ședinței de Guvern.
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 3 octombrie, decretul prin care o numește în funcția de ministru al Educației pe Ligia Deca, propusă de liberali după votul în BPN, eliberând-o din funcția pe care o ocupa la Palatul Cotroceni, de consilier prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare. Numirea a venit după demisia lui Sorin Cîmpeanu, depusă ca urmare a unor acuzații de plagiat.
Premierul a amintit că noul ministru a contribuit la proiectul România educată, a participat, de asemenea, la dezbaterile publice ale pachetului legilor educației și și-a exprimat convingerea că împreună cu echipa de la minister va face ceea ce este necesar astfel încât până la finale lunii octombrie să avem pachetul de legi aprobat la Guvern și în luna noiembrie să fie înaintat spre dezbaterea Parlamentului și aprobare.
Dat fiind că miercuri este marcată Ziua Mondială a Educației, Nicolae Ciucă a transmis tinerilor, profesorilor și celor care își desfășoară activitatea în sistemul de educație „La mulți ani, succes în întreaga activitate și rezultate mai bune, care sunt așteptate de către noi toți”.
Cine este Ligia Deca
Potrivit CV-ului oficial de pe site-ul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca, născută în 1982, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
Ligia Deca a fost numită consilier de stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de consilier prezidențial.
Ligia Deca este căsătorită cu expertul în politici publice Cezar Hâj.