VIDEO| Povestea cutremurătoare a Sabinei, femeia bătută timp de 15 ani de soț și amenințată cu toporul: „Am avut o viață de câine. De Crăciun mi-aș fi dorit să fiu alături de copiii mei”

Publicat: 25 12. 2021, 15:00
Foto: Viorel Pașca/Facebook
Sabina ajungea în urmă cu mai mulți ani la centrul din satul bihorean Dumbrava, construit de bunul samaritean Viorel Pașca. Bătută de soț până la leșin și amenințată în nenumărate rânduri că-i va tăia capul cu toporul, femeia a plecat de acasă după 15 ani în care a îndurat suferințe. Nu de puține ori ambulanța a găsit-o leșinată în casă, iar Sabina se trezea abia la spital.

Am avut o viață ca de câine. Am rămas pentru copii, pentru că am zis ca ei să nu rămână fără tată”, spune Sabina într-un dialog cu Delia Păcală, unul dintre coordonatorii centrului de la Dumbrava.

După 15 ani de umilințe, Sabina și-a luat copilul de doar cinci luni  și a plecat de acasă. Și-a închiriat o garsonieră, a lucrat la o firmă în calitate de contabilă, și în paralel, a muncit cu ziua pentru a-și putea întreține copilul. Ceilalți doi copii au rămas acasă cu soțul ei.

Ulterior, femeia s-a îmbolnăvit și pentru că medicii nu aveau unde să o externeze au trimis-o la Dumbrava. După ani de zile și-a dorit să se întoarcă acasă, însă soțul și copiii nu au mai primit-o.

Mi-au zis că pot să mă întorc de unde am venit, că acasă nu mai e loc pentru mine”, spune Sabina. Când a ajuns la Dumbrava femeia avea fața neagră din cauza loviturilor primite de soț.

Dorul de copii o macină zilnic și încă speră că va fi vizitată de aceștia. „M-au durut cuvintele pe care mi le-au spus. Le simt în inimă”, spune femeia cu lacrimi în ochi, mărturisind că de Crăciun și-ar fi dorit să fie alături de aceștia.

”Am îngrijit judecători, ingineri, profesori”

Mulți dintre oamenii care ajung la Dumbrava au rămas fără nimic, în stradă, sau au agoniseala de-o viaţă înghesuită în câțiva saci de rafie.

„Am avut judecători, ingineri, profesori, locotenenți, oameni care au avut cândva o situație bună, material și social, dar ceva s-a schimbat. Cei mai mulți sunt însă cei care au avut și copii, au trecut casa pe numele lor, apoi copiii au vândut și i-au lăsat pe drumuri. Mai sunt și cei care au pierdut totul în urma divorțului”, povestea Viorel Pașca într-un interviu pentru Gândul.

Oamenii care ajung la Dumbrava sunt cei de care statul român află atunci când se îmbolnăvesc și ajung în spital. Nu au acte de identitate, asigurări de sănătate și, de cele mai multe ori, singura soluție este să-i trimită la Dumbrava.

De la o singură casă în 2006, Viorel are acum 17 case care adăpostesc peste 450 de oameni. Zilele acestea, alte 50 de locuri vor fi date în folosință și ușile vor fi deschise pentru cei care au nevoie de hrană, medicamente și adăpost.

Povestea de viață a lui Viorel Pașca o puteți citi într-un alt material publicat de Gândul. (Detalii aici)

Cei care vor să-i ajute pe oamenii din centrul de la Dumbrava pot dona în următoarele conturi, pe numele „Asociația Dumbrava DPG”, reprezentată de Viorel Pașca.

 IBAN RO81BTRLEURCRT036044600- EURO

RO34BTRLRONCRT0360446001- LEI

Cod Swift BTRLRO22

Cei care vor să trimită colete prin poștă/curier:
Nume și număr destinar: Pașca Viorel/0751022191
Adresă: Localitatea Dumbrava, nr.83, comuna Holod, jud.Biho

Citește și:

VIDEO| Povestea cutremurătoare a lui Tiberiu, bărbatul care și-a pierdut casa și serviciul în pandemie. A trăit în peșteră și 10 zile a băut doar apă din pereți: „Se ruga zilnic să moară”

Drama fraților din Botoșani plecați să își caute un rost și au ajuns imobilizați la pat după un accident produs de un șofer beat. ”Nu au făcut nimic pentru el deoarece au crezut că va muri”

Morții nimănui. Dramele din spatele celor 600 de cruci din Dumbrava. ”A stat două luni la morgă fără ca cineva să-l revendice”