VIDEO. Sărbători în pandemie. Cum să evităm certurile în familie la masa de Crăciun? (EXCLUSIV)
This browser does not support the video element.
În perioada sărbătorilor, mulţi dintre noi ne agităm în jurul listelor de cumpărături, încercăm să găsim cadoul perfect pentru cei dragi, iar toate aceste trăiri ajung să ne afecteze emoţional. Psihologul Diana Lupu a explicat la GÂNDUL LIVE provocările cu care ne confruntăm la masa de Crăciun, mai ales într-un an al incertitudinilor, și a oferit câteva sfaturi pentru a ne bucura pe deplin de sărbători alături de cei dragi.
„N-o să neg într-adevăr că e o provocare. Pe cât de frumos sună masa de Crăciun în familie, pe atât de mult ne apasă aceste butoane. Și poate ne reamintim de lucrurile care nu ne plac la părinții noștri. De lucrurile pe care ni le spun. Cred că cel mai important lucru este să ne spunem nouă că da, poate că ne este dor, ne este drag, ne face placere să ne așezăm la masă cu parinții noștri, cu familia noastră, însă vor fi și aceste momente care o să ne scoată puțin din sărite. Și să știm că nu sunt perfecți nici oamenii cu care stăm și poate că și noi la rândul nostru facem același lucru”, explică psihologul Diana Lupu.
Cum să fim alături de copii și adolescenți
În ceea ce îi privește pe adolescenți, psihologul Diana Lupu spune că acestora trebuie să le oferim spațiul de care au nevoie.
E important să le lăsăm spațiul, să nu tragem de ei, în special în perioada în care nu mai pot merge la colindat, nu mai pot merge la un Revelion cu colegii. Au pierdut multe rutine sociale și trebuie să le dăm spațiul. Nu trebuie să tragem de ei să facă anumite lucruri. Să nu-i obligăm să sune anumiți vecini. Pentru copiii cei mici Crăciunul este o bucurie, și trebuie să-i implicăm în activități, explică Diana Lupu.
„Cred că e important să ne antrenăm creierul să vadă și pozitivul din momentele astea. Care, întradevăr, nu sunt așa cum ne-am dorit. Nu e un Crăciun și o perioadă a sărbătorilor obișnuită pentru noi. Dar suntem ființe adaptabile. Și capacitatea asta a noastră se pune în mișcare dacă ne dorim lucrul ăsta. Și dacă ne uităm un pic câte un pic la ce e bine, cum să apreciem ceea ce avem”, explică Diana Lupu.
Trucuri pentru a evita conflictele la masa de Crăciun
„În momentul în care suntem la masa de Crăciun și simțim că ceva ne irită, tragem puțin aer în piept, ne uităm la persoana respectivă. Și ne gândim: uite, poate că sunt recunoscător că sunt aici. Poate că nu ne-am mai văzut de nu știu câte luni.Poate să ne gândim la cum a fost persoana alături de noi în anul ăsta, cât de mult a însemnat pentru noi în copilăria noastră. Sunt foarte multe lucruri pe care le putem accesa. Și exercițiul ăsta cu ce putem aprecia la cei din jurul nostru și ce apreciem în momentul respectiv ne aduce o stare de bine”, a explicat psihologul Diana Lupu.