Prima pagină » Social » VIDEO | Vom avea târguri de Crăciun anul acesta? Răspunsul premierului Marcel Ciolacu

VIDEO | Vom avea târguri de Crăciun anul acesta? Răspunsul premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, sâmbătă, la întrebările jurnaliștilor, că nu va interzice organizarea târgurilor de Crăciun, mai ales că acestea aduc bani la bugetele unităților administrativ teritoriale, dar că nu este de acord cu cheltuielile excesive pentru decorațiunile festive.

Marcel Ciolacu a detaliat prevederea din ordonanța de urgență adoptată vineri care se referea la organizare de evenimente de genul târgurilor de Crăciun.

„Vor exista, nu interzice nimeni. Eu sunt foarte interesat dacă cel de la New York se va ține. Oameni buni, târgurile de crăciun, cum sunt cel de la Craiova, aduc venituri bugetului, nu cheltuieli. Sunt niște cheltuieli inițiale, cum face toată… și oamenii de aici care vând, ei au făcut o cheltuială și pe urmă vin. Sunt ferm convins că de crăciun în municipiu București va exista un Târg de crăciun, dar prin închiriere, prin taxele luate de municipalitate. Ele vor aduce venituri”, a spus premierul, la întrebarea presei, cu ocazia participării la Târgul INDAGRA.

„Cu adevărat nu consider că e normal ca într-o comunitate cu 500 de locuitori să cheltuim pe beculețe 100.000 euro. Aici a intervenit statul român și mi se pare corect, dar să nu confundăm lucrurile și să nu picăm în …Repet, n-am nicio problemă! Când se interzice târgul de crăciun de la Viena, atunci o să-l interzic și eu pe cel din București”, a conchis premierul.

Ce prevede cea mai recentă ordonanță de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare

Conform ordonanței adoptate vineri de Guvern, „în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea.

Întrebat și despre cheltuielile cu târguri, concerte, dar și cu montarea de luminițe stradale odată cu venirea sezonului de iarnă, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că după 25 de ani de muncă în administrația locală, cunoaște foarte bine care sunt cheltuielile în această perioadă. Ministrul a făcut apel la decența primarilor de a nu depăși media lunară a cheltuielilor.

„Spune în proiectul de ordonanță că evenimentele de sfârșit de an se pot derula în limita mediei plăților din cursul anului. (…) E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depășească 10.000 lei sau diferite figurine cu tot felul de luminițe pe ele, să aibă prețuri exorbitante. Trebuie să avem totuși o decență pentru a nu fi în situația aceea în care, așa cum am discutat mai înainte, deși ne aflăm într-o situație extrem de dificilă pentru țară, să fie organizate evenimente care nu sunt deloc compatibile cu situația dificilă prin care trecem”, a explicat Marcel Boloș.

În București, Târgul de Crăciun din Piața Constituției este programat să aibă loc în perioada 30 noiembrie-26 decembrie.

Pentru acest an, Primăria Capitalei dorește să închirieze luminițe de Crăciun în valoare de aproximativ 3,3 milioane de lei și să achiziționeze decorațiuni de alte două milioane de lei.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și