Prima pagină » Social » Vlăduț, băiețelul de șapte ani care luptă să traiască, are nevoie urgent de tratament. A fost operat în Turcia unde i-a fost scoasă tumoarea de mărimea unei mingi de tenis: „În România, un medic ne-a spus că oricum va muri. E o luptă la baionetă și centimetru”

Vlăduț, băiețelul de șapte ani care luptă să traiască, are nevoie urgent de tratament. A fost operat în Turcia unde i-a fost scoasă tumoarea de mărimea unei mingi de tenis: „În România, un medic ne-a spus că oricum va muri. E o luptă la baionetă și centimetru”

Vlăduț, un băiețel de doar 7 ani, duce o luptă crâncenă pentru supraviețuire. În urmă cu doi ani a fost diagnosticat cu neuroblastom de gradul patru cu multiple metastaze abdominale, la nivelul clavicululei, și metastaze osoase, pe coccis și coaste.

A fost operat în Turcia, la clinica ”Memorial”, însă pentru continuarea tratamentelor post-operatorii, băiețelul are nevoie de aproximativ 100.000 de euro: „E o luptă la baionetă și centimetru”, spune Sorin Cîrciu, tatăl lui Vlăduț.

Tumoare de mărimea unei mingi de tenis de câmp

Boala i-a fost descoperită în urmă cu doi ani: neuroblastom pe suprarenală cu metastaze pe peretele toracic. A fost operat la începutul pandemiei în Turcia unde i s-a scos tumoarea care era de mărirmea unei mingi de tenis de câmp.

„El are și hepatita C. Tumoarea era foarte mare, practic îi împingea rinichiul într-o parte, ficatul într-o parte și îi apăsa pe coloană. Înainte să înceapă chimioterapia, tumoarea avea 12 cm”, spune Sorin Cîrciu, tatăl lui Vlăduț, pentru Gândul.ro.

La nici șapte ani Vlăduț a trecut prin serii de chimioterapie și transfuzii repetate cu sânge donat. În aproape 6 luni de zile, a făcut șase ședinte de chimioterapie. Înainte să ajungă în Turcia, băiețelul a trecut și prin spitalele din România, Franța și Isreal.

„Au fost transfuzii repetate cu sânge. În ultima perioadă a făcut la trei zile. I se pun ori trombocite, ori leucocite. Nu reușesc să i le crească. Ar trebui să aibă ”sute de mii” și e undeva la 700, a avut și 10”, spune Sorin Cîrciu.

Medicii din Turcia sunt optimiști și au dezvoltat o relație apropiată, empatică cu băiețelul. Spitalizarea costă de la 500 de euro pe zi.

„Sunt extraordinari medicii aici. Nu am mai întâlnit nici în România medici așa. Pe doctorița lui Vlăduț o sunăm și la 2-3 noaptea dacă face febră. Poate face o infecție care îi poate fi fatală. Sigur că, și în România am avut parte și de medici extraordinari, cărora le mulțumim foarte mult, dar am avut parte și de medici care ne-au spus de ce ne mai chinuim că mai avem un copil, și că facem degeaba tot efortul, că oricum va muri”, a mai spus Sorin Cîrciu.

Vlăduț se află în continuare în spital. A fost supus și unui transplant cu celule stem autolog. Următorul pas este un PET/CT pentru a vedea cum a evoluat. Trăim cu speranța să nu mai fie celule cancerigene și apoi să vedem vedem dacă mai e nevoie de chimioterapie sau de altceva”.

Alte două operații

Vlăduț mai are nevoie de încă două operații pentru a-i fi extirpate metastazele osoase, deoarece nu au fost distruse nici de chimioterapie.

Nu a putut face mai multe operații decât una singură atunci. A fost riscul foarte mare, tumoarea fiind foarte mare îi presa organele. În Franța ne-au spus că din cauza hepatitei ar putea să-și piardă ficatul.  În primele 50 de zile de la spitalizare slăbise foarte mult, ajunsese la 16 kilograme, acum are în jur de 18 kilograme, iar musculatura nu i s-a mai dezvoltat. Chinul lui este strigător la cer. Are nevoie de electostimulare, fizioterapie, practic, trebuie să învețe să meargă din nou. Un ultim pas ar fi să ajungă spre terapia de înot pentru a i se îndrepta coloana”, spune Sorin Cîrciu.

Din cauza pandemiei foarte mulți copii cu neuroblastom au avut de suferit. Granițele au fost închise și mulți copii nu au mai putut ajunge la tratament în Turcia.

„Noi aici, românii,  suntem ca într-o familie, și când vezi că un alt copil de lângă tine se duce e crunt. Au fost 3 sau 4 în ultima perioadă. Mulți au avut de suferit din cauza pandemiei”, mai spune Sorin.

Pe Vlăduț, tatăl îl descrie un copil sufletist care nu și-a pierdut din umanitate în ciuda unei boli care îi macină sănătatea: „Prin câte a trecut el, nici nu m-aș fi gândit că el tot ce are împarte și cu altcineva. Dacă are o bucată de napolitană o împarte. Boala nu l-a făcut urâcios, suflețul lui e curat”.

Vlăduț are nevoie de ajutorul tău în lupta asta! Orice mică donație contează.
Modalități de donatie:

SMS la 8828 cu textul VLADUT
EUR: Cod IBAN RO29BACX0000003158410005 (UniCredit Bank)
RON: Cod IBAN RO56BACX0000003158410004 (UniCredit Bank)
Contul este deschis pe numele: Cîrciu Elisabeta Paula (mama lui Vlăduț)

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și