Prima pagină » Sport » 21 de medalii pentru olimpicii speciali ai României la Jocurile din Austria

21 de medalii pentru olimpicii speciali ai României la Jocurile din Austria

Reprezentanții țării noastre la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olymplics, desfășurate în Austria, s-au întors acasă victorioși, cu nu mai puțin de 21 de medalii. Au concurat cu alți sportivi cu dizabilități intelectuale și au reușit să cucerească patru medialii de aur, șase de argint și 11 de bronz în probe precum alergare/mers pe zăpadă, schi alpin sau patinaj artistic. Delegația României a ajuns la Arad, duminică dimineață. Sportivii din vestul țării au fost preluați de acolo de părinții lor, în timp ce ceilalți și-au continuat drumul cu trenul către Capitală. Ei au fost întâmpinați cu flori și aplauze.

România a participat cu 15 sportivi la cel mai important eveniment sportiv internațional din acest an dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale – Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, Austria 2017. Delegația României a fost formată din sportivi cu dizabilități intelectuale, antrenori și membri ai organizației.

Cei 15 sportivi au participat la probe sportive de schi alpin, schi fond, patinaj artistic și snowshoeing, iar doi au luat parte la activități de promovare a sportului și incluziunii persoanelor cu dizabilități intelectuale.

În total, sportivii români s-au întors cu 21 de medalii: 4 de aur, 6 de argint și 11 de bronz. Au primit medalii:

·         Alexandru Marinescu, din București – două medalii de aur la alergare/mers pe zăpadă;


·         Theodor Bucur, din București – medalie de aur și medalie de argint la alergare/mers pe zăpadă;
·         Iulian Coltor, din Alba-Iulia – medalie de aur și medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
·         Deborah Radu, din Timișoara – medalie de argint  la patinaj artistic;
·         Maria Moșoiu, din Brașov – medalie de argint și bronz la alergare/mers pe zăpadă;
·         Viorel Tătaru, din Ilfov – medalie de argint și bronz la schi alpin;
·         Mara Oprea, din Arad – medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
·         Oana Negrea, din Deva – medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
·         Nicoleta Stan, din București – două medalii de bronz la schi alpin;
·         Denisa Iliescu, din București – două medalii de bronz la schi alpin;
·         Andrei Cupșa, din Baia -Mare – medalie de bronz la schi alpin;
·         Marian Ioniță, din București – medalii de argint și de bronz la schi fond;
·         Codruț Moldoveanu, din Ploiești – medalie de argint la schi alpin.

Sportivii Florin Ilie din Ilfov și Alexandru Toma,din Timișoara, au obținut locurile 4,5, respectiv 6 la schi aplin și patinaj artistic.

„Sportivii noștri au arătat că pot practica sporturile de iarnă cu multă pricepere. Ne-au făcut mândri că și-au pus toată concentarea și voința pentru a urca pe podium și a obține o medalie, recompensa râvnită de toți sporitivii într-un concurs. Pentru noi, antrenorii lor contează să îi vedem zâmbind și să îi putem încuraja în continuare să facă sport și să își etaleze abilitățile, in ciuda dizabilităților pe care le au”, a declarat Prof. univ. dr. Florin Pelin, Rector al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București, coordonator tehnic si antrenor al echipei de schi fond a Special Olympics România.

Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics au avut loc în Austria în perioada 14-25 martie. Ceremoniei de Deschidere a avut loc pe 18 martie pe Stadionul Planai din Schladming, iar Ceremonia de Încheiere a fost găzduită pe 24 martie de UPC Arena din Graz.

Cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume din acest an a însemnat 107 delegații din tot atâtea țări și un total de peste 2700 de sportivi. Au fost alături de competitori 1100 de antrenori, 3000 de voluntari și 5000 de membri ai familiilor sportivilor.

„Determinarea și curajul sportivilor noștri a fost impresionantă. De puține ori avem șansa să vedem în același loc tineri cu dizabilități care să aibă atâtea abilități și care să se lupte cu atâta hotărâre pentru a câștiga respectul celor din jur ” a spus Roxana Ossian, Șeful delegației României, director de programe, Special Olympics România.
 

Citește și