A murit Johan Neeskens, INIMA Portocalei mecanice

Publicat: 07 10. 2024, 19:27
Actualizat: 07 10. 2024, 20:31

Johan Neeskens, mijlocaşul legendar al lui Ajax Amsterdam şi al Olandei, triplu câştigător al Cupei Campionilor, sub comanda lui Rinus Michels și Ștefan Kovacs, şi finalist al Cupei Mondiale FIFA 1974 şi 1978, a murit la vârsta de 73 de ani.

„Cu Johan Neeskens, lumea fotbalului olandez şi internaţional pierde o legendă”, a declarat federaţia KNVB într-un comunicat, adăugând că mijlocaşul a murit duminică din cauza unei boli nespecificate.

Johan Neeskens a fost component al echipelor Ajax şi Olandei care au creat „fotbalul total” în anii 1970 şi coechipier-cheie al lui Johan Cruyff, Rensenbrink, Kroll, Johny Repp, Van Hanegem, Arie Hann etc. Un jurnalist englez inspirat a numit echipa Olandei „Portocala mecanică”, după ficțiunea lui Anthony Burgess (A Clockwork Orange), ecranizată mai  apoi de Stanley Kubrick. În mare, este vorba de o gașcă nebună. În cazul echipei Olandei, gașca mergea ceas.

Alături de Cruyff, Neeskens a fost inima Ajax, echipa care care a câştigat trei Cupe Europene consecutive la începutul anilor 1970 şi a fost, de asemenea, membru al echipei olandeze care a ajuns în finala Cupei Mondiale în 1974 şi 1978. A avut 49 de selecţii.

„Cu driblingurile sale caracteristice, viziunea sublimă şi penalty-urile emblematice, el va rămâne pentru totdeauna unul dintre cei mai buni jucători pe care i-a produs vreodată fotbalul olandez”, a declarat KNVB.

După cariera de jucător, Neeskens s-a îndreptat către antrenorat, în special în ţările în curs de dezvoltare.

A fost „un cetăţean al lumii şi un tată iubitor, mândru de copiii şi nepoţii săi şi care, până la sfârşit, i-a marcat pe alţii cu dragostea sa pentru fotbal”.

Citiți și: Johan Cruyff a fost omagiat în minutul 14 al meciului amical disputat împotriva Franței