A murit Just Fontaine, unul dintre cei mai mari fotbaliști francezi al tuturor timpurilor! Deține un RECORD greu de egalat

Publicat: 01 03. 2023, 15:52
Actualizat: 01 03. 2023, 16:01

Just Fontaine, legendă a fotbalului francez, s-a stins din viaţă, miercuri, la vârsta de 89 de ani.

Fontaine este deţinătorul recordului de cele mai multe goluri înscrise la o ediţie a Cupei Mondiale. El a înscris 13 goluri la CM din 1958, turneu la care naţionala Franţei s-a clasat pe locul trei.

Tot în 1958, a ocupat locul trei în clasamentul pentru Balonul de Aur. Atunci, trofeul a fost câştigat de Raymond Kopa şi pe locul doi s-a clasat Helmut Rahn.

Născut în Africa, dintr-un tată francez și o mamă de naționalitate spaniolă, fostul fotbalist a reprezentat Franța la nivel internațional și a fost unul dintre cei mai prolifici marcatori, reușind să înscrie un număr fabulos de 30 de goluri în doar 21 de prezențe pentru echipa națională din Hexagon.

A murit Just Fontaine, unul dintre cei mai mari fotbaliști francezi al tuturor timpurilor! Deține un RECORD greu de egalat

Mai mult, Just Fontaine a stabilit, în 1958, un record care încă nu a fost doborât nici după 65 de ani: la ediția din acel an a Campionatului Mondial de fotbal, găzduită de Suedia, vârful a reușit să marcheze nu mai puțin de 13 goluri în 6 prezențe, performanță fără egal până în ziua de azi. Niciun alt fotbalist nu a izbutit să înscrie de mai multe ori în cadrul unui singur turneu final.

La nivel de club, francezul și-a început cariera la USM Casablanca, club din țara sa natală, Maroc, pentru care a evoluat din 1950 până în 1953. După 62 de goluri în 48 de partide pentru formația marocană, Fontaine a trecut în Ligue 1, unde a semnat cu OGC Nice: 42 de goluri în 69 de meciuri pe parcursul a trei sezoane a adunat acesta pe Coasta de Azur.

Ultima echipă de club din cariera lui Just Fontaine a fost Stade de Reims, club pentru care a jucat timp de 6 ani, din 1956 până în 1962. La Reims, vârful a adunat și cele mai multe trofee din carieră: 3 titluri de campion al Franței, o Cupă, două Supercupe, dar și o finală de Cupa Campionilor, pierdută în fața lui Real Madrid, în anul 1959.

Mai mult, în acel sezon al competiției europene, Fontaine a fost cel mai bun marcator al turneului, cu 10 goluri.