A plecat din Republica Moldova ca să devină campioană OLIMPICĂ pentru România
Serafima Moscalu a cucerit medalia de bronz la Grand Slam-ul de judo de la Tokyo și s-a apropiat de Jocurile Olimpice.
Zilele, lunile și anii de sacrificiu și de antrenamente au început să-și arate roadele. Originară din Republica Moldova și plecată de acasă de la o vârstă fragedă pentru a-și împlini visul de a deveni campioană olimpică la judo, Serafima Moscalu a urcat pe podiumul unui important Grand Slam, cel organizat chiar în patria acestui sport, Japonia.
Câștigătoare a medaliei de bronz la categoria -70 kg, după ce a învins-o în meciul decisiv pe rusoaica Madian Taimazova, Serafima s-a luptat multă vreme cu dorul de părinți. Născută la Bălți, în Republica Moldova, ea s-a mutat la Cluj-Napoca la vârsta adolescenței cu visul de a deveni din ce în ce mai bună pentru a urca pe podiumul olimpic.
A plecat din Republica Moldova să devină campioană olimpică pentru România
„La început mi-a fost dor de casă, dar știam pentru ce am venit și știam că îmi doresc ceva mai bun pentru mine și oarecum ăsta era scopul meu. Nu era gândul spre casă sau altceva. Adică ăsta mi-era gândul: spre judo, spre o medalie olimpică”, a declarat Serafima Moscalu, medaliată cu bronz Grand Slam Tokyo.
Ea își vede de părinții mai mult prin intermediul rețelelor sociale, pentru că acasă ajunge foarte rar: „De două ori pe an. O dată când plec în ianuarie și mai merg în vară, dar cel puțin anul ăsta nu am fost. Să sperăm că în decembrie mă duc”.
Antrenoarea ei de la lotul național, Gianina Andreica, este cea care o cunoaște cel mai bine, fiind în sală încă de la primele antrenamente ale tineret venite din Republica Moldova: „Din prima zi în care a intrat în sală ne-am dat seama că are calități pe care trebuie să le muncim. Dacă ai și calități și ești și devotat și îți dorești, atunci performanța va apărea cu siguranță. Clubul meu și domnul Berceanu aveau o colaborare cu un club din Moldova. Antrenorul din Moldova a văzut în Cluj o seriozitate și o disciplină și în primul rând o continuitate. Astea i-au dat dânsului o încredere. Și a spus: Dacă vrei să faci judo de performanță, acolo trebuie să mergi.
A venit la clubul nostru, la CSM și de acolo a început tot”, a declarat și Gianina Andreica, antrenor lot olimpic feminin.
Părinții se tem de accidentări grave
Considerată una dintre marile speranțe ale judo-ului românesc, Serafima Moscalu recunoaște că judo i se potrivește perfect, chiar dacă mama ei se îngrijorează la fiecare meci. „Eu am fost de mică o fire foarte agitată. Și ai mei au fost pentru judo, nu au fost niciodată împotrivă. Au fost împotrivă doar cu accidentările. E normal să-mi zică mami că nu vrea să mă mai audă că mă doare ceva sau că mă lovesc la ceva. Dar în rest, am avut susținere din partea lor”, a mai spus Serafima Moscalu.
Și, de multe ori, temerile mamei sunt îndreptățite, pentru că Sera a trecut prin accidentări care pentru restul lumii pot părea dure. Dar ea spune că nimic nu o poate opri să intre pe tatami: „Judo de performanță fac de la vreo 16 ani, dar am început ca toți de mici. Dar nu pot să zic că ăla-i judo. Judo de performanță, judo-judo, începe de la 15 ani încoace. Acolo începe și munca grea. Mai am două-trei degete care nu au fost rupte. Și la picioare-s rupte. La antrenamente pe legăm, nu e o problemă”.
În vârstă de 24 de ani, Serafima are un singur vis și se concentrează exclusiv pe el în acest moment: o medalie olimpic. Ea deja știe cum va sărbători performanța: pe plajă: „Încerc să mă concentrez pe asta momentan, să nu dezvolt alte pasiuni, să nu mă concentrez pe altceva, să am doar o concentrare, doar pe judo, ca să merg în continuare pe asta. Să obțin ceea ce mi-am propus. M-am gândit cum o să sărbătoresc medalia la Olimpiadă. Foarte frumos, pe plajă undeva departe. Mă duc probabil undeva prin Asia. Au plaje frumoase”.
Până atunci, trebuie să obțină calificarea la marea întrecere de la Paris. Atât ea, cât și antrenoarea ei, Gianina Andreica, spun că și să ajungi la Jocurile Olimpice este o performanță uriașă. „E foarte greu. Probabil e unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poți face în viață, pentru că te autodepășești pentru a ajunge acolo”, a completat ea.
„La nivelul la care judo este acum e foarte greu să ai liniște și să stai liniștită că ești calificată. Azi poti fi calificat și după două competiții ai ieșit din calificări. Deci e foarte greu. Eu am susținut și susțin în continuare: judo s-a dezvoltat extrem de mult și de frumos. Putem compara cu tenisul de câmp. Valoarea judo-ului este la aceeași linie să spun, cu tenisul de câmp. Intensitate, sportivi de foarte mare calitate. Judo s-a schimbat foarte mult și prin regulament și tehnic. Sunt câteva modificări care s-au făcut și este foarte greu de la un an la altul, să-ți pui un obiectiv clar și să-ți spui: Da, sunt în top.
Nu, nu poți rămâne niciodată în top. Și campionul mondial poate ieși din primul tur la un concurs”, a declarat și Gianina Andreica.
A câștigat patru meciuri pentru bronzul de la Tokyo
În cadrul Grand Slam-ului de la Tokyo, Serafima Moscalu a învins-o în meciul decisiv pentru medalie pe rusoaica Madian Taimazova. În primul tur al competiției, românca a trecut de israelianca Maya Goshen, pentru ca în optimi să se impună în faţa japonezei Mayu Honda. A fost învinsă în sferturile de finală de olandeza Sanne van Dijk, cea care avea să cucerească și medalia de aur. Ajunsă în recalificări, Moscalu a dispus de venezueleanca Elvismar Rodriguez, calificându-se, astfel, în finala pentru bronz, unde a învins-o pe Taimazova.