Alex Bologa, după ce a devenit campion paralimpic la JUDO: „Primul lucru la care te gândești e să te refaci”

Publicat: 07 09. 2024, 12:12
Actualizat: 07 09. 2024, 12:13

Alex Bologa și-a pierdut vederea la 6 ani, iar de atunci uimește pe toată lumea cu ambiția și dăruirea sa. Românul în vârstă de 28 de ani a cucerit titlul paralimpic la judo, după ce a dominat competiția la Paris.

După două medalii de bronz, cucerite la precedentele două ediții, Rio 2016 și Tokyo 2020, a venit momentul aurului pentru Alex.

La Paris, încurajat din tribune inclusiv de Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, clujeanul a câștigat toate meciurile categoriei de para-judo 73 kg, categoria J1, și a urcat pentru prima dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului celei mai importante competiții paralimpice din lume.

Alex Bologa, după ce a devenit campion paralimpic la judo: „Primul lucru la care te gândești e să te refaci”

În finală, Bologa l-a învins cu scorul de 10-0 pe Yergali Shamey, din Kazahstan! Favorit numărul 1 al categoriei, românul intrase în cursă direct în sferturile de finală, acolo unde a dispus cu 10-0 de un judoka din Uzbekistan, Shokhrukh Mamedov.

Apoi, în semifinale, a trecut prin waza-ari, de brazilianul Harlley Damiao Pereira Arruda.

Așa cum face de fiecare dată și cum a dezvăluit pentru SportsNet, după fiecare succes major, Alex are un ritual de la care nu se abate. „Mă voi gândi cum să sărbătoresc abia când mă voi întoarce în țară. După competiții, de obicei primul lucru la care mă gândesc e să mă odihnesc, după aceea vedem cum sărbătorim, ce facem în continuare. După o zi cu asemenea încărcătură, primul lucru la care te gândești e să te refaci”, a spus Alex Bologa, campion Jocurile Paralimpice.

Alex Bologa a băut de-a lungul acestei zile de neuitat pentru sportul paralimpic românesc nu mai puțin de 3 cafele! Acesta e obiceiul lui într-o zi încărcată de emoții. „Nu am superstiții. Eu cred că dacă te pregătești foarte bine nu ai nevoie de superstiții. Dar beau două cafele, trei maxim, într-o zi de concurs”, a mai spus Alex Bologa.

Alex nu se va întoarce de la Paris doar cu medalia de aur, ci și cu mascota competiției. El este un mare colecționar: „Mascota competiției o cumpăr de fiecare dată. Îmi fac colecție cu mascotele de la competiții”.

A fost descoperit la o selecție la o școală de nevăzători din Cluj

În vârstă de aproape 29 de ani, Alex Bologa și-a pierdut complet vederea pe când avea doar 6 ani. El spune însă că faptul că era doar un copil l-a făcut să se adapteze rapid situației: „La vârsta de 6 ani mi-am pierdut vederea. Am avut o intervenție chirurgicală în Belgia și din păcate n-a reușit, am rămas nevăzător. Fiind copil, m-am adaptat pot să zic destul de ușor”.

De atunci, uimește pe toată lumea cu ambiția și cu felul său de a fi, iar antrenorul său, Tamas Gergely, recunoaște că în fiecare zi are ceva de învățat de la el: „Sincer, și acum după 10-12 ani de când mă ocup de el, încă mai am lucruri de învățat, sau avem lucruri de învățat cu toții de la el”.

Descoperit într-o selecție făcută într-o școală de nevăzători din Cluj, Alex a devenit rapid unul dintre cei mai buni judoka din lume. „Antrenorii efectuează câte un procedeu pe mine, execută, și eu încerc să reproduc ceea ce am simțit”, a declarat campionul.

A trebuit să-i arătăm într-un mod un pic mai special procedeele, deoarece nu are posibilitatea să studieze video sau să vadă la antrenament ce se întâmplă. El are capacitatea că dacă învață un lucru, un procedeu, o tehnică bine, nu are cum să le facă într-un alt mod, greșit – Tamas Gergely, antrenor Alex Bologa

Chiar dacă judo-ul este viața lui, Alex și-a pregătit și cariera de după sport. „Am terminat cursurile facultății de psihopedagogie specială, dar și un curs post liceal de masaj. Mi-a plăcut să merg la școală. De fapt, eu orice fac încerc să fac cu plăcere și să mă dedic tot mai mult”, a mai spus Alex Bologa.