Prima pagină » Sport » Alex Ferguson: Nu trebuie să uităm niciodată tragedia de la Munchen

Alex Ferguson: Nu trebuie să uităm niciodată tragedia de la Munchen

Alex Ferguson: Nu trebuie să uităm niciodată tragedia de la Munchen
Managerul grupării Manchester United, Sir Alex Ferguson, a declarat într-un interviu pentru BBC, că nu va uita niciodată ziua de 6 februarie 1958, când avionul în care se afla campioana de atunci a Angliei s-a prăbușit pe aeroportul din Munchen.

Managerul grupării Manchester United, Sir Alex Ferguson, a declarat într-un interviu pentru BBC, că nu va uita niciodată ziua de 6 februarie 1958, când avionul în care se afla campioana de atunci a Angliei s-a prăbușit pe aeroportul din Munchen.

„A fost foarte dureros și am fost foarte afectat când am aflat. Pentru mulți oameni, această tragedie este demult uitată, dar nu și pentru unul ca mine, care își amintește acele zile. A fost un grup fantastic de tineri, destinul lor era să fie mari. În fiecare an trebuie să ne amintim de ei, nu trebuie să uităm niciodată”, a declarat Ferguson care avea atunci 16 ani.

Și selecționerul Angliei, Roy Hodgson a vorbit despre tragedia de la Munchen. „Îmi amintesc foarte bine acea zi. Eram acasă, aveam 11 ani și eram distrus de informațiile apărute. Jucători atât de mari, o mare generație a pierit. Este dureros, dar important este să ne amintim mereu de ei”, a afirmat Hodgson.

Site-ul oficial al grupării Manchester United notează, astăzi, că ziua de 6 februarie 1958, a fost „cea mai neagră zi” din istoria clubului și prezintă numele celor dispăruți cu mesajul: „Nu vă vom uita niciodată”.

În urmă cu 55 de ani, într-o zi de joi, echipa supranumită „Busby Babes” a fost decimată într-un grav accident aviatic. Avionul companiei „British European Airways”, care transporta de la Belgrad campioana Angliei, s-a prăbușit pe aeroportul din Munchen, unde făcuse o escală. Formația din Manchester se întorcea de la Belgrad, unde terminase la egalitate, scor 3-3, cu echipa Steaua Roșie, obținând calificarea în următorul tur al Cupei Campionilor Europeni, ediția 1957/1958 (în prima manșă, Manchester a învins, cu scorul de 2-1, pe Steaua Roșie Belgrad).

După două încercări nereușite de decolare, căpitanul aeronavei, Tim Thain, a reușit, la ora 15.00, să ridice avionul pistă, dar, după patru minute, acesta era în flăcări, după ce a lovit acoperișului unei clădiri. În urma anchetei, s-a stabilit că accidentul sa fost cauzat de stratul de zăpadă și de gheață de pe aripile avionului.

Dintre cei 44 de pasageri ai avionului, 21 și-au găsit moartea pe loc, printre aceștia aflându-se și jucătorii Byrne, Taylor, Collman, Jones, Wheelan, Bent și Pegg. Dintre fotbaliștii decedați, Tommy Taylor era atacantul central al reprezentativei Angliei și golgheterul preliminariilor Campionatului Mondial din anul 1958, iar Roger Byrne era căpitanul formației din Manchester. Antrenorul Matt Busby a fost dus la un spital din Munchen în stare gravă, iar fotbalistul Duncan Edward s-a ales cu un rinichi zdrobit și cu un picior fracturat.

În acest accident și-au mai pierdut viața preparatorul fizic al echipei, doi membri din conducerea clubului și opt ziariști.

Majoritatea celor salvați, printre care și jucătorul Bobby Charlton, au continuat călătoria în Anglia, tot pe calea aerului, în timp ce Matt Busby și Duncan Edward au rămas internați într-o clinică din Munchen.

Jucătorii Gregg și Blanchflower, deși au supraviețuit tragediei, nu și-au mai putut continua cariera de fotbaliști.

Pe stadioanele din Europa, pe data de 9 februarie 1958 (duminica), înaintea începerii partidelor, s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor dispăruți în urma tragicului accident aviatic de la Munchen. În Anglia, toți fotbaliștii au purtat banderole negre, iar deasupra stadionului „Old Trafford” din Manchester, alături de culorile roșu și alb ale clubului, a fluturat un steag negru. La Manchester, cei dispăruți au fost conduși pe ultimul drum de o mare parte a locuitorilor orașului.

Formația Manchester United, deși rămasă fără marea majoritate a jucătorilor, nu s-a retras din campionatul și Cupa Angliei, dar nici din Cupa Campionilor Europeni.

Echipa din Manchester a jucat prima partidă, după producerea accidentului, pe data de 12 februarie 1958. În acea zi, formația Manchester United, formată din rezerve și juniori, a învins, în fața a 60.000 de spectatori, cu scorul de 3-0, echipa Sheffield United, în optimile Cupei Angliei. În această partidă, dintre foștii titulari nu au evoluat decât portarul Gregg și fundașul dreapta Foulkes.

Jucătorii Morgan, Viollet, Scanlon și Wood au ascultat meciul dintre Manchester United și Sheffield United la telefon, într-o transmisie specială. Antrenorului Matt Busby, aflat în spital, nu a fost informat decât asupra rezultatului.

În campionatul Angliei, noua formație din Manchester termina la egalitate, pe data de 22 februarie 1958, scor 1-1, cu echipa Nottingham Forrest, iar în Cupa Angliei, beneficiind și de aportul lui Bobby Charlton, Manchester United ajunge până în ultimul act al competiției, fiind învinsă, cu scorul de 2-0, de Bolton Wanderers. Manchester reușește să ajungă în anul 1958 până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, unde a fost eliminată de echipa italiană AC Milan. Reprezentativa Angliei, calificată la turneul final al Campionatului Mondial din anul 1958 (Suedia), fără marile sale vedete Tommy Taylor, Duncan Edward și Roger Byrne, nu a reușit să treacă de faza sferturilor de finală.

După zece ani de la accidentul aviatic, în data de 10 mai 1968, formația Manchester United învingea, pe stadionul „Wembley” din Londra, cu scorul de 4-1 (după prelungiri), echipa portugheză Benfica Lisabona și își adjudeca Cupa Campionilor Europeni. Antrenorul acestei formații era Sir Matt Busby, care a fost înnobilat de regina Angliei, iar căpitanul echipei era Bobby Charlton, cei doi fiind supraviețuitori ai catastrofei de la Munchen.

În fața stadionului „Old Trafford” din Manchester se află un orologiu care arată în permanență ora 15.04, momentul în care a avut loc accidentul aviatic.