Președintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, marți, că grupările din Liga I vor primi un nou termen, până în primăvară, să-și monteze instalații pentru încălzirea terenului, apoi cluburile care nu au făcut aceste lucrări de modernizare nu vor mai primi licența.
„Datorită terenurilor încălzite vom putea să jucăm și mai devreme în primăvară și poți să te duci și mai mult cu etapele până aproape de Crăciun. O să le mai dăm cluburilor un termen până în primăvară să încălzească gazoanele, iar atunci o să le radem pe cele care nu au încălzire la gazon. De exemplu, s-ar putea juca 26 de etape în tur, adică în vară-toamnă, și s-ar face în primăvară play-off-ul și play-out-ul. Ar fi boierie, ar fi frumos de tot”, a spus pșeful LPF.
Dragomir s-a referit din nou la proiectul pe care îl are în vedere legat de noul sistem competițional, cu o primă de ligă de 14 echipe, precizând că, după sezonul regulat, șase formații vor juca în play-off, iar opt în play-out.
„Cred că 12 echipe ar fi prea puține în Liga I. Ar fi meciuri prea puține și nu cred că ar satisface nici televiziunile, nici publicul și nici cluburile. După gândirea mea, pentru că nu știu dacă vor aproba conducătorii asta, ar fi un campionat cu 14 echipe. Cu play-off de șase echipe și play-out de opt. Sunt multe de discutat aici și numai Adunarea Generală (n.r. – a LPF) poate hotărî. Eu nu pot decide, eu doar pun în practică. Dar eu sunt propunerea și majoritatea cluburilor acceptă varianta aceasta. Ar fi patru meciuri pe an Rapid – Steaua, patru meciuri Dinamo – Steaua și așa mai departe. Ar fi meciuri în plus pentru televiziune”, a declarat Dumitru Dragomir.
El a afirmat că 12 dintre cele 18 grupări care fac parte acum din Liga I sunt de acord cu schimbarea sistemului competițional, deși pentru ca propunerea să treacă de Adunarea Generală a LPF este nevoie de doar nouă voturi. „Întâi se discută în Adunarea Generală a LPF, apoi cu propunerea asta se merge la Comitetul Executiv al FRF. Iar Comitetul Executiv aprobă în proporție de 95-99 la sută o astfel de propunere. Niciodată nu a refuzat o astfel de schimbare având în vedere că este în beneficiul fotbalului românesc. M-am consultat cu președintele Mircea Sandu în ceea ce privește sistemul acesta de play-off. Și dânsul e de acord, a fost entuziasmat. Dar mai întâi trebuie să se aprobe în Adunarea Generală a LPF. Ar fi nevoie de nouă voturi ca să se decidă. Sunt deja cam doisprezece cluburi de acord cu schimbarea. Nu ar fi de acord echipele mici, normal, pentru că ele dispar”, a menționat oficialul.
Dragomir crede că situația grupărilor din Liga a II-a este foarte gravă, estimând că în viitor jumătate dintre acestea nu vor mai putea funcționa din cauza problemelor financiare: „După părerea mea, în Liga a II-a, nici jumătate din cluburile de acum nu vor mai putea funcționa. Nu e problema mea, dar o spun să audă cei interesați de situația economică din fotbalul românesc. Nu mai sunt bani, dispar echipe pe bandă rulantă din Liga a III-a și a II-a. La anul, nici nu cred că strângem 20 de echipe în Liga a II-a”.
Președintele LPF recomandă Guvernului să aplice modelul ungar în privința centrelor de copii și juniori și să formeze și finanțeze astfel de centre în toată țara.
„Soluția ar fi formarea centrelor de copii și juniori, cum au făcut ungurii, și finanțate de Guvern. Să fie cel puțin 50 de centre în toată țara, împărțite pe zone geografice, cu 200 de copii fiecare, finanțate puternic de Guvern. Ce contează la Guvern 10 milioane de euro pe an? Un nimic! Ungaria, o țară mai mică de jumătate din România, are peste 70 de centre făcute de actualul premier”, a mai declarat Dumitru Dragomir.