El a explicat că în comparație cu fostul contract, în prezent numărul persoanelor care pot urmări partidele din Liga I este mult mai mare.
„Anii trecuți șapte meciuri dintr-o etapă erau disponibile doar abonaților unei firme de cablu (n.r. – RCS-RDS). Azi se văd toate meciurile la peste 20 de companii de cablu, dintre care amintim UPC, Romtelecom, Orange TV, Focussat TV și Ines. Acum trei milioane de abonați pot urmări meciurile la TV, și alți zece milioane de utilizatori pot urmări partidele pe internet. În plus, partidele se pot vedea și pe telefoanele mobile. Din acest punct de vedere consider o reușită contractul făcut (n.r. – de vânzare a drepturilor TV), mai ales că plățile către LPF, și de la LPF către cluburi au fost făcute chiar în avans. Cluburile sunt foarte mulțumite și am constatat că dacă nu se făcea acest contract puteam să fim în impas pentru începerea campionatului Ligii I. Trebuie astfel punctate și lucrurile pozitive pentru ca cei de la Consiliul Concurenței să încheie acea investigație favorabil”, a afirmat oficialul LPF.
Iorgulescu recomandă conducerii companiei RCS-RDS să reia negocierile cu deținătorii drepturilor TV, pentru ca abonații săi să poată urmări meciurile din Liga I. „Lucrurile sunt mult mai bune, chiar dacă RCS nu a reușit până acum să cumpere drepturile de televizare. Cred că ar trebui și dânșii să se orienteze pentru că abonații RCS deja sună pe la noi să ne întrebe de ce nu văd meciurile pe televiziunile RCS-RDS. De aceea le-aș recomanda celor de la RCS, cum au fost o dată la negocieri, să continue negocierile și să ia și dânșii (n.r. – dreptul de transmitere) pentru stabilitatea abonaților pe care îi au”, a adăugat Gino Iorgulescu.
Consiliul Concurenței a declanșat la 30 iulie, în urma unei plângeri, o investigație asupra modului în care Liga Profesionistă de Fotbal a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competiției Liga I către firma Intel Sky Broadcast.
„LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfășoară în cadrul competiției Liga I către compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioadă de 5 ani. Compania a decis să le valorifice prin intermediul a două posturi de televiziune în regim «cu plată». Investigația nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF”, afirmă Consiliul Concurenței.
Totodată, Consiliul Concurenței reamintește că a derulat o investigație în urma vânzării de LPF a drepturilor de difuzare pentru perioada 2008-2011 către consorțiul format din SC TV Antena 1 SA și SC RCS&RDS SA. „Investigația s-a finalizat în 2011, prin acceptarea unor angajamente asumate de LPF”, se spune în comunicat.
Potrivit aceluiași comunicat, Consiliul Concurenței este interesat în obținerea de informații și opinii referitoare la această investigație de la agenții economici terți, inclusiv concurenți și clienți ai părților implicate.
Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat, pe 4 martie, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani.
Televiziunile generaliste Look TV și Transilvania Live (n.r. – care ulterior s-a transformat în Look Plus) au anunțat, pe 2 aprilie, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că au încheiat un memorandum de înțelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I și Cupa Ligii.
În 29 mai, compania de telecomunicații RCS&RDS a anunțat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a depus plângere la Consiliul Concurenței împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal, întrucât „vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislației concurenței”.
Până în prezent, compania UPC și platforma sa de satelit, Focus Sat, rețeaua iNES IPTV (care transmite televiziuni prin internet) și Romtelecom au anunțat, prin intermediul unor comunicate de presă, că au semnat acorduri de distribuție cu Intel Sky Broadcast Ltd. pentru transmisia celor două televiziuni Look TV și Look Plus.
Totodată, Look TV și Look Plus au anunțat, într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 14 iulie, că au încheiat „un număr semnificativ de contracte de retransmisie cu distribuitori de servicii de programe audiovizuale”.