Angajații Ministerului Tineretului și Sportului protestează joi în fața instituției
„Suntem de la federații aici și secretarul general are puțin peste salariu minim, nu este normal, iar cluburile abia reușesc sa trăiască”, a spus un protestatar.
„Protestăm pentru salarii mai bune, nu putem trăi doar cu minimul pe economie”, a mai declarat alt manifestant.
Manifestanții protestează la sediul Ministerul Tineretului și Sportului, iar apoi vor merge la sediul Guvernului pentru a depune revendicările.
Oamenii acuză că, în cadrul subordonatelor Ministerului Tineretului și Sportului, sunt salarii diferite pentru funcții similare și solicită egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plata pentru funcții similare. Totodată, ei sunt nemulțumiți de lipsa de personal și supraîncărcarea cu sarcini a angajaților existenți, spun că administratorul este și mecanic și fochist și instalator și șofer, cumulul de funcții este dus la extrem, fără beneficii salariale, dar cu toată răspunderea presupusă de gama integrală de atribuții.
70% dintre salariați au venituri de 1.300 de lei net fără diferențiere în funcție de studii, funcții, răspundere sau complexitatea muncii, spun aceștia, iar funcțiile specifice, respectiv medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, șofer, recepționer, cameriste, profesor – antrenor, sunt încadrate incorect și neunitar.
Sindicaliștii acuză că marea majoritate a salariilor sunt aproape de minimul brut pe economie, că nu se acordă sporul/gradația de vechime și că sunt plătiți la fel și angajații cu un an și cei cu 35 de ani vechime, deși există hotărâri judecătorești care spun că gradația de vechime se acordă la salariul de baza minim brut și nu este inclus în acesta.
Totodată, ei spun că nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul național și că, începând cu 1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul național le-au scăzut veniturile.