Prima pagină » Sport » Apare tehnologia semiautomată de detectare a ofsaidului în fotbal. Care e primul meci în care e folosită? Marius Avram oferă detalii despre cum funcționează

Apare tehnologia semiautomată de detectare a ofsaidului în fotbal. Care e primul meci în care e folosită? Marius Avram oferă detalii despre cum funcționează

Apare tehnologia semiautomată de detectare a ofsaidului în fotbal. Care e primul meci în care e folosită? Marius Avram oferă detalii despre cum funcționează

Real Madrid și Eintracht Frankfurt joacă azi de la ora 22.00 în finala Supercupei Europei ediția 2022, meci care se va juca la Helsinki (Finlanda). FIFA a îmbunătăţit în ultimii ani sistemul VAR, incluzând şi folosirea tehnologiei semiautomate pentru ofsaid.

Noul soft foloseşte 12 camere montate sub acoperişul stadionului pentru a depista mingea şi până la 29 de puncte de date pentru fiecare jucător, calculând astfel poziţia exactă pe teren.

Stadionul Olimpic din Helsinki a fost selectat ca gazdă finală de către Comitetul Executiv al UEFA în timpul întâlnirii de la Amsterdam din 2 martie 2020. Federația Albaneză de Fotbal a licitat și pentru ca meciul să fie găzduit la Tirana, dar și-a retras candidatura înainte de vot.

Cele 29 de puncte de date includ toate extremităţile corpului în luarea deciziei cu privire la ofsaid. În plus, va exista un senzor şi în minge. Acesta trimite date către camera de operaţiuni video de 500 de ori pe secundă, ceea ce permite o detectare precisă a momentului lovirii.

Combinând datele de detectare a mingii şi a jucătorilor şi cu ajutorul inteligenţei artificiale, noua tehnologie oferă o alertă automată de ofsaid către oficialii din camera VAR.

Înainte să îl informeze pe arbitrul de pe teren, arbitrii din camera VAR trebuie să verifice manual punctul de lovire selectat automat şi linia ofsaidului. Procesul durează câteva secunde.

După confirmarea deciziei de către arbitrii din camera VAR şi de către arbitrul de centru, aceleaşi date folosite în luarea deciziei vor fi folosite pentru generarea unei animaţii 3D cu faza respectivă, iar aceasta va fi prezentată pe ecranele stadionului şi de televiziunile care transmit meciul.

Marius Avram: „Drumul este deschis către dispariția arbitrilor asistenți într-o prima fază”

Marius Avram, fost ecuson FIFA, a explicat pentru Prosport ce înseamnă această nouă tehnologie.

„Scopul celor de la FIFA și UEFA prin introducerea acestui sistem este de a avea decizii mai rapide, mai precise și mai ușor acceptate de public. Practic arbitrii asistenți nu vor mai aștepta ca acțiunea sa se finalizeze ci vor primi un semnal imediat ce ofsaidul a fost detectat și vor decide rapid oprirea jocului.

Astfel se elimină acele momente de așteptare când jucătorii încă nu știu dacă un gol este sau nu validat. În competițiile majore greșeala umană nu mai este acceptată și orice secunda pierdută costă.

Tehnologia evoluează odată cu creșterea vitezei jocului și drumul este deschis către dispariția arbitrilor asistenți într-o prima fază și apoi… cine știe unde se va ajunge”, a declarat Marius Avram pentru ProSport.

Tehnologia semiautomată pentru ofsaid a fost testată la evenimente FIFA, inclusiv la Cupa Mondială a Cluburilor în 2021 şi la FIFA Arab Cup 2021.

Meciul va fi arbitrat de englezul Michael Oliver. Englezul Oliver, în vârstă de 37 de ani, va fi ajutat de conaţionalii săi Stuart Burt şi Simon Bennett. Rezervă va fi lituanianul Donatas Rumšas.

În Camera VAR vor fi polonezii Tomasz Kwiatkowski şi Bartosz Frankowski, şi portughezul Tiago Bruno Lopes Martins.

Andrei Lazăr este jurnalist online de 8 ani, de-a lungul timpului activând însă și în radio și tv (Realitatea FM și Europa FM). A absolvit Școala Superioară de Jurnalistică, a scris pentru ... vezi toate articolele

Citește și