Jocurile Olimpice de la Tokyo, care ar fi trebuit să aibă loc în 2020, dar au fost amânate pentru 2021, vor fi anulate în cazul în care nu se vor desfășura anul viitor, a declarat președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach.
Bach a spus, în cadrul unui interviu acordat BBC, că premierul Japoniei, Shinzo Abe, a declarat că anul 2021 este „ultima opțiune” pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice.
„Sincer să fiu, înțeleg oarecum asta, pentru că nu poți să ții la nesfârșit 3.000 sau 5.000 de oameni într-un Comitet de Organizare”, a spus Bach.
Jocurile Olimpice au fost amânate cu exact un an, ca urmare a pandemiei de COVID-19, astfel că ar urma să aibă loc în perioada 23 iulie – 8 august 2021.
În cazul în care organizarea Jocurilor Olimpice nu va fi posibilă anul viitor, atunci acestea vor fi anulate, anunțase anterior și președintele Comitetului de Organizare, Yoshiro Mori, potrivit DPA.
Bach a dat de înțeles că Jocurile Olimpice de anul viitor ar putea fi de o amploare mai mică decât în mod obișnuit și nu a exclus posibilitatea ca acestea să se desfășoare fără public.
Pe lângă costurile uriașe, amânarea Jocurilor Olimpice a produs haos în calendarele sporturilor olimpice, multe campionate mondiale fiind reprogramate pentru a le permite sportivilor să ajungă la Tokyo.
Din punctul de vedere al Comitetului Olimpic Internațional, o nouă amânare ar însemna că ar rămâne prea puțin timp pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 și a Jocurilor de Vară din 2024, programate să aibă loc la Paris.
„Nu poți schimba întregul calendar competițional în fiecare an. Nu poți ține sportivii într-o stare de incertitudine. Nu poți să te suprapui așa cu viitoarele Jocuri Olimpice, deci înțeleg atitudinea partenerilor noștri japonezi”, a spus Bach.
Totodată, președintele Comitetului Olimpic Internațional a declarat că înțelege faptul că Jocurile Olimpice fără spectatori nu reprezintă o opțiune agreată de toată lumea, dar că nimeni nu știe care va fi situația în 2021.
„Vă rog să îmi dați mai mult timp pentru a mă consulta cu sportivii, cu Organizația Mondială a Sănătății și cu partenerii japonezi. Avem un principiu: organizarea Jocurilor într-un mediu sigur pentru toți participanții. Nimeni nu știe cum va arăta lumea într-un an sau în două luni”, a adăugat oficialul.
Comitetul Olimpic Internațional a alocat 800 de milioane de dolari pentru a compensa pierderile aduse de amânarea Jocurilor Olimpice. De asemenea, Japonia ar urma să cheltuie o sumă cuprinsă între trei și șase miliarde de dolari petru organizarea evenimentului.