Avocații lui MM Stoica susțin că a fost încălcată Constituția în sentința din dosarul Transferurilor

Avocații lui MM Stoica susțin că a fost încălcată Constituția în sentința din dosarul Transferurilor
Publicat: 14/03/2014, 18:20
Actualizat: 29/07/2014, 18:29

„Instanța de rejudecare a condamnat în mod nelegal și cu încălcarea flagrantă a principiului legii penale mai favorabile pe inculpatul Mihai Stoica (…) în ciuda faptului că legea în vigoare prevedea limite de pedeapsă vădit inferioare”, spun apărătorii în cererea de contestație în anulare depusă la Curtea de Apel București.

INDIAN WELLS SIMONA HALEP LIVE. SIMONA HALEP – Agnieszka Radwanska LIVE în semifinale

Totodată, potrivit cererii, în cazul lui Mihai Stoica infracțiunile s-au prescris atât în ceea ce privește faptele de înșelăciune, cât și cele de spălare de bani.

În cadrul contestației în anulare, avocații lui Mihai Stoica cer suspendarea executării deciziei din data de 4 martie.

„Este evident că pentru ambele infracțiuni de înșelăciune pentru care Mihai Stoica a fost condamnat legea penală mai favorabilă e noul cod. (…) Dacă la data intrării în vigoare era prescrisă răspunderea penală pentru evaziune fiscală și spălare de bani nu se poate vorbi de conflict cu noul penal?”, arată avocații în documentul citat.

Avocații lui Mihai Stoica și Cristian Borcea au depus la Curtea de Apel București contestație în anulare în cazul condamnărilor la trei ani și șase luni, respectiv șase ani și patru luni, primite de cei doi în dosarul transferurilor de jucători.

Avocatul lui Mihai Stoica a depus în 7 martie sesizarea, care va fi judecată în 21 martie.

Contestația lui Cristian Borcea a fost înregistrată în 12 martie și urmează să se stabilească data la care aceasta va fi judecată.

Curtea de Apel București i-a condamnat, în 4 martie, pe managerul general al FC Steaua Mihai Stoica la trei ani și șase luni de închisoare cu executare și pe fostul acționar al FC Dinamo Cristian Borcea la șase ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.

În același dosar, instanța i-a condamnat pe fostul acționarul majoritar al FC Rapid George Copos la trei ani și opt luni de închisoare, pe fostul impresar Ioan Becali la șase ani și patru luni, pe impresarul Victor Becali la patru ani și opt luni, pe fostul președintele al clubului Gloria Bistrița Jean Pădureanu la trei ani și patru luni, pe fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la șefia Federației Române de Fotbal, la trei ani, o lună și zece zile, iar pe fostul acționar al FC Dinamo și U Craiova Gigi Nețoiu la trei ani și patru luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Mihai Stoica, George Copos și Gheorghe Popescu sunt încarcerați la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu este la Spitalul Penitenciarului Jilava, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali sunt la Penitenciarul Poarta Albă, iar Gigi Nețoiu, la Penitenciarul Craiova.

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestație în anulare în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când, deși legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate; când inculpatul a fost condamnat, deși existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal; când hotărârea a fost pronunțată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; când instanța nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistența juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; când ședința de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; când instanța nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; când împotriva unei persoane s-au pronunțat două hotărâri definitive pentru aceeași faptă.

Contestația în anulare se introduce la instanța care a pronunțat hotărârea a cărei anulare se cere.

Avocatul lui Jean Pădureanu, Ioan Cazacu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că vrea să depună în instanță o cerere de întrerupere a executării pedepsei primite în dosarul transferurilor de jucători de către fostul președinte al Gloriei Bistrița, întrucât acesta este foarte bolnav. Cazacu a precizat că va solicita în fața judecătorilor efectuarea unei expertize medico-legale, pentru a se constata dacă afecțiunile fostului președinte al Gloriei Bistrița pot fi tratate la penitenciar sau este necesară o întrerupere a executării pedepsei.

Mai multe personalități, dar și oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu și premierul Victor Ponta, în nume personal, s-au pronunțat în favoarea grațierii lui Gică Popescu, existând și o petiție on-line în acest sens.

Avocatul lui Gică Popescu, Petruț Ciobanu, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, că până în prezent nu a discutat cu acesta dacă să facă sau nu cerere de grațiere, o asemenea decizie urmând să fie luată după redactarea și primirea hotărârii judecătorești de condamnare.

Ciobanu a precizat că până acum a avut o discuție profesională cu Gheorghe Popescu în ceea ce privește procedurile judiciare de urmat după condamnare, ajungând împreună cu acesta la concluzia că până la redactarea hotărârii judecătorești să nu efectueze nici un demers.

Otilia Ciocan, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral