Tenismenul Novak Djokovic ar fi primit o scutire de la vaccinare, care i-ar permite să intre în Australia, în contextul în care acesta ar fi fost infectat cu SARS-CoV-2 pe 16 decembrie, spun avocații acestuia în documentele depuse sâmbătă în instanță.
Reprezentanții numărului 1 ATP spun că acesta ar fi primit „o exceptare medicală de la vaccinarea împotriva COVID” din partea Tennis Australia, ca urmare a faptului că a trecut recent prin boală, informează Digi24.
Documentele precizează că certificatul consemna că, la 14 zile de la testarea pozitivă în decembrie, jucătorul „nu a avut febră sau simptome respiratorii de Covid-19 în ultimele 72 de ore”.
Scutirea lui Djokovic a fost acordată de două comisii medicale independente angajate de Tennis Australia, și statul Victoria, au susținut avocații.
Totodată, ei au cerut ca sportivul să fie mutat într-un „loc mai potrivit”, care să-i permită să se antreneze înainte de Australian Open.
În prezent, Djokovic se află într-un hotel în care sunt cazați refugiații.
Novak Djokovic rămâne la Melbourne momentan, după ce a contestat în instanță decizia autorităților australiene de anulare a vizei sale.
Numărul 1 ATP rămâne, însă, închis în hotel până luni, când instanța va decide dacă menține sau nu decizia de anulare a vizei acestuia.
Viza lui Djokovic a fost anulată de către autoritățile australiene, dat fiind faptul că nu este vaccinat, iar actele sale medicale nu atestă că s-ar încadra în categoria acelora care nu se pot vaccina din motive medicale.
Anterior depunerii unei contestații în instanță, Djokovic ar fi trebuit să părăsească Australia în 24 de ore.
Djokovic a fost reținut în aeroport câteva ore înainte ca oficialii de frontieră să anunțe că acesta nu a respectat regulile de intrare în țară.
Ulterior, jucătorul a fost dus la un hotel folosit de autorități pentru cazarea migranților care intră ilegal în țară. Un tribunal va decide luni cu privire la deportarea lui.
Djokovic, care nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva COVID-19, a primit o „derogare medicală” pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie). Această derogare, ale cărei motive nu au fost explicate, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi cea a sportului.