Bellu: Sunt trist, cu toate că era previzibil, nu poți face un Mondial cu doar o lună de pregătire

Publicat: 07 10. 2013, 19:58
Actualizat: 29 09. 2018, 20:19

Antrenorul lotului național de gimnastică, Octavian Bellu, a declarat, luni, la sosirea la București, că este trist după ce România a obținut doar o medalie de bronz la CM din Belgia, dar a menționat că era previzibil acest rezultat deoarece nu poți face un Mondial cu doar o lună de pregătire.

„Sunt trist, cu toate că era previzibil că se va întâmpla așa. Chiar nu poți să faci un Campionat Mondial cu o lună de pregătire printre infiltrații, masaje terapeutice și vizite la osteopați. Eu cred că, puțin, calificarea în finale a creat o impresie falsă și s-a creat o speranță că se pot obține niște medalii. Așa cum ultima calificată la bârnă a devenit campionă mondială, în gimnastică se poate întâmpla orice. Dar s-a văzut clar o națiune care domină copios gimnastica mondială în momentul de față, cu gimnaste tinere, puternice și foarte bine pregătite (n.r. – SUA)”, a spus antrenorul.

Octavian Bellu a adăugat că s-a obișnuit să nu aibă așteptări de la Campionatele Mondiale, ci de la Jocurile Olimpice. „Situația este complexă, dar să spunem că este un Campionat Mondial de etapă. De aceea m-am obișnuit să gândesc din Olimpiadă în Olimpiadă și nu din Mondial în Mondial. Dacă gândești din patru în patru ani te bucuri că după ce te-ai chinuit iese măcar bine la Olimpiadă. Și asta sper să se întâmple și la Rio. Pentru aceste Mondiale fetele au avut toate condițiile, nu le-a lipsit nimic, dar, repet, nu poți să faci un Campionat Mondial când orele de masaj terapeutic le depășește pe cele de antrenament”, a explicat Bellu.

În ceea ce o privește pe Larisa Iordache, antrenorul a menționat că evoluția acesteia a fost afectată de problemele medicale. „Ce pot să spun despre prestația Larisei Iordache mai mult decât s-a văzut la televizor. Este evident chiar și pentru un nespecialist că ea n-a fost pregătită. Ea a făcut un concurs de calificare, s-a calificat, dar nu poți să stai cu plasturi, cu brâuri, cu masaj terapeutic înainte, cu masaj după și să te duci să concurezi liniștit și să faci totul corect. A trecut prin aceeași situație prin care a trecut și la europene. Era antrenată să treacă peste durere, însă nu se poate face performanță în condițiile în care pregătirea este discontinuă, atipică și efortul pentru recuperare e mai mare decât cel pentru a-ți îmbunătăți exercițiile la fiecare aparat”, a precizat Bellu.

Delegația României a încheiat participarea la Campionatele Mondiale de la Antwerp (Belgia) cu o singură medalie, bronzul câștigat de Larisa Iordache la sol.