Prima pagină » Sport » Bercean, despre premierea sportivilor: Nu poți fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă

Bercean, despre premierea sportivilor: Nu poți fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă

Bercean, despre premierea sportivilor: Nu poți fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă
Antrenorul lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, după ce Guvernul a suplimentat numai premiile acordate echipei feminine de handbal că "nu poți fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă".

„Eu sunt obișnuit ca la Președinție sau la Guvern să fie primiți anumiți sportivi, de parcă ar fi din altă țară. Nu e prima dată când se întâmplă. Am mai văzut astfel de lucruri, doar unele delegații erau primite, e vorba de preferința celor care ne conduc, iar pe mine nu mă surprinde. Dar, e incorect să le dai unora mai mult ca premii decât prevede legea. Fetele de la judo (Andreea Chițu și Corina Căprioriu – n.r.) sunt vicecampioane mondiale în 2015 și au primit 37.000 de lei, sumă deja dublată, iar fetele de la handbal au primit 60.000 de lei pentru medalie de bronz. De ce? Sună urât ce spun, pentru că am ținut cu ele la fiecare meci și m-am bucurat mult pentru medalia lor, dar cred că decizia sportivilor de a protesta pentru sumele de premiere e corectă și nu se îndreaptă împotriva handbalistelor, ci a procedurilor. Trebuie să înțeleagă toată țara, inclusiv Guvernul, că valoarea este aceeași și trebuie recompensată la fel. Eu cred că și un copil olimpic la matematică nu e corect să ia 1.000 de lei față de premiile unui sportiv, sau un copil talentat la pian, de ce să ia mai puțin ca fetele de la judo, de exemplu? Nu reprezintă tot România? Valoarea lor nu merită recompensată la fel?”, a declarat Florin Bercean, pentru MEDIAFAX.

El se declară optimist în privința „unei rezolvări corecte” a premierilor sportivilor în viitor.

„Eu sunt optimist de felul meu. Nu știu dacă retroactiv se mai poate face ceva, dar cred în conducerea țării și în decizii corecte de acum înainte. Cred că se poate rezolva ca toți să aibă parte de aceleași recompense și onoruri. Până la urmă, nu poți fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Iar de data asta, copiii ăștia (sportivii care protestează- n.r.) au dreptate”, a mai spus Bercean.

Președintele FR Handbal, Alexandru Dedu, nu a dorit să comenteze situația, declarând, pentru MEDIAFAX, că forul pe care îl conduce respectă deciziile Ministerului Tineretului și Sportului, ale Guvernului, căruia îi mulțumește pentru premierea naționalei feminine, adăugând că „înaintea oricăror acțiuni trebuie respectate normele legale ale statului român”.

De asemenea, contactată de MEDIAFAX, secretarul de stat Carmen Tocală a precizat că se lucrează la „o situație” din care să reiasă ce sume au primit exact în 2015 toți sportivii medaliați mondial, în condițiile în care aceștia primesc suplimentări legale de sume și din partea cluburilor de la care provin.

Guvernul Cioloș a premiat, săptămâna trecută, jucătoarele naționalei de handbal cu câte 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial din Danemarca, față de 14.800 de lei cât prevede legea pentru o medalie de bronz mondială, suma putând fi dublată, tot conform normelor legale în vigoare. Premiul acordat fiecărei handbaliste a fost suplimentat însă printr-o decizie a Executivului.

Măsura luată de Guvern a fost „amendată” de mai mulți sportivi din ramuri individuale, care au cucerit medalii mondiale în 2015 și care au fost premiați cu sume mai mici.

Astfel, într-o campanie declanșată zilele trecute pe Facebook de Corina Drăgulescu, soția gimnastului Marian Drăgulescu, se cer drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliați mondial în 2015, dar și sprijinul echipei naționale de handbal feminin în acest demers.

„În semn de solidaritate cerem suportul și echipei feminine de handbal care a câștigat bronzul în Danemarca! Bravo tuturor!”, se arată într-un mesaj postat, duminică, pe pagina Corinei Drăgulescu.

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Marian Drăgulescu a afirmat că a fost premiat cu 37.000 de lei (n.r. – acesta fiind premiu dublat), conform legii sportului, pentru argintul mondial.

Sportivii care au cucerit medalii mondiale în 2015 și s-au alăturat demersului lui Marian Drăgulescu sunt Corina Căprioriu și Andreea Chițu (judo, medalii de argint), Larisa Iordache (gimnastică, bronz), Tiberiu Dolniceanu (scrimă, bronz) și componentele echipei feminine de spadă – Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu (argint).

„Eu vreau să le felicit pe fete pentru performanța reușită, pentru medalia de bronz de la Campionatul Mondial. Nu ele au generat reacția mea, nu au nicio vină. Vreau să salut inițiativa Guvernului de a suplimenta premiile, dar să nu uite că mai sunt și alți sportivi care au venit cu medalii de la Campionaele Mondiale în 2015. Noi nu am avut parte nici măcar de o primire oficială: nici la aeroport, nici la Guvern. Și nu e nici prima medalie pentru mine sau pentru Larisa Iordache, pentru a mă limita doar la exemplele din gimnastică. Nu suntem la prima ispravă, nu e o întâmplare. Noi suntem ignorați, nu ne bagă nimeni în seamă, nu dă nimeni doi bani pe noi. Nouă nu ni s-au suplimentat premierile și când am venit de la Campionatul Mondial nu am avut parte de vreo primire oficială la Guvern. Nu e vorba numai de bani, cât de principiu, pentru că toți am muncit și am adus medalii de la mondiale”, a declarat Marian Drăgulescu, pentru Prosport.

Drăgulescu a mai afirmat că după ce va reveni din vacanță se va duce în fața Guvernului pentru a protesta.

„Îmbrăcat în gimnast, voi sta acolo cu toate medaliile din carieră lângă mine. Să văd cine și când mă va băga și pe mine în seamă. E discriminare. Protestul meu vreau să-l fac pentru a fi auzit și pentru a da șansa tuturor sportivilor să fie apreciați la adevărata lor valoare”, a spus gimnastul.

La rândul său, judoka Andreea Chițu a precizat, pentru sursa citată, că le felicită pe fetele de la handbal, dar i se pare incorect „ce se întâmplă”. „În primul rând, felicitări fetelor de la handbal. Dar mi se pare incorect ce se întâmplă. Dacă s-a făcut o astfel de premiere, era firesc ca toți să fim premiați în același mod. Noi nu renunțăm, vom face tot posibilul să ni se facă dreptate. Nu contează cine e la conducerea Guvernului. Și dacă era Victor Ponta, și dacă e domnul Cioloș… Important este că dacă ai dat un decret, ar trebui să fie același pentru toți medaliații de la Mondiale. Îl vom susține pe Marian Drăgulescu în demersul lui”.

Și Corina Căprioriu a făcut declarații pe această temă: „Eu sunt supărată pe cei din Guvern, care nu ne-au băgat și pe noi în aceeași oală cu fetele de la handbal. Eu le susțin pe fetele de la handbal, știu cât de greu le-a fost până să obțină medalia. Dar în cazul nostru s-a făcut o mare nedreptate. Oricine lua această decizie, ar fi trebuit să cunoască și rezultatele noastre. S-ar putea face și pentru noi un efort, fiecare disciplină sportivă e grea”.

Tiberiu Dolniceanu, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de scrimă din acest an, a afirmat că s-a simțit „un pic jignit” după demersul Guvernului și cere să se procedeze la fel cu toți sportivii.

„Mi-aș dori să avem aceeași premiere ca fetele de la handbal. La fel să se procedeze și cu noi. M-am simțit un pic jignit. Noi câștigăm medalii an de an și probabil că s-au plictisit de noi”, a declarat Dolniceanu, pentru Prosport.

Potrivit normativelor legale în vigoare, medaliile obținute la Campionate Mondiale sunt recompensate cu 27.800 lei (medalie de aur), 18.500 lei (argint) și 14.800 (bronz), cu mențiunea că premiile pot fi dublate, tot conform legislației.

Autor

Citește și