Prima pagină » Sport » Cafeaua norocoasă a antrenorului a adus prima CUPĂ a României la Craiova

Cafeaua norocoasă a antrenorului a adus prima CUPĂ a României la Craiova

Conduși din teren de veteranul de 43 de ani Laurențiu Lică, voleibaliștii olteni au cucerit în premieră trofeul.

Sărbătoare în Bănie după ce voleibaliștii au cucerit prima Cupă a României la acest sport din istoria clubului. SCMU Craiova a dat lovitura în turneul final de la Brașov având ca lider un jucător de 43 de ani aflat în ultimul sezon ca jucător profesionist. În finală, oltenii i-au învins-o cu 3-1 pe deținătoarea trofeului, Arcada Galați.

După ce au făcut turul stadionului în pauza meciului de fotbal dintre Universitatea Craiova și UTA, voleibaliștii speră să prezinte trofeul fanilor la un alt meci de fotbal.

Cafeaua norocoasă a antrenorului a adus prima Cupă a României la Craiova

În Final Four de la Brașov, în semifinale, au fost două meciuri de cinci seturi, SCMU Craiova – Steaua 3-2 (25-22, 20-25, 25-22, 23-25, 17-15) și CSM Arcada Galați – Dinamo 3-2 (25-18, 21-25, 25-20, 18-25, 15-10), iar în finală un alt meci de peste două ore: SCMU Craiova – CSM Arcada Galați 3-1 (17-25, 25-23, 25-18, 28-26).

„Cred că ne-a ajutat, pentru că la meciul cu Rapid de acasă am avut spectatori mai mulți ca de obicei. Rămâne să vedem ce surprize ne pregătesc cei de acasă”, a spus Dănuț Pascu, antrenorul formației SCMU Craiova, câștigătoarea Cupei României.

Este ultimul an al meu ca jucător profesionist de volei și este ceva remarcabil că am reușit să iau un trofeu. Pentru mine urmează o carieră în antrenorat. Sunt foarte aproape să dau o veste iubitorilor de volei, dar până atunci suntem angrenați într-o competiție”, a declarat și Laurențiu Lică, căpitanul formației SCMU Craiova.

Ajuns la 43 de ani, cu o carieră de 25 de ani în spate, Laurențiu Lică a fost omul turneului final. Nu a lipsit nici o secundă de pe teren în cele 4 ore și 38 de minute cât au ținut meciurile din semifinale și finală. Apoi, a recunoscut că și-a depășit și lui așteptările: „Surprinzător, am putut dormi. Am avut niște crampe musculare destul de dure. Dimineață m-am trezit OK. Chiar îmi puneam mari semne de întrebare dacă voi reuși să termin finala în teren. Dar am reușit. Am fost înzestrat cu un organism și un corp rezistent, pentru că sănătos nu mai este”.

Care este secretul longevității pentru Lică? Echilibrul în viață: „Echilibrul familiei, în primul rând, în al doilea o pregătire cât mai atentă și consider că sunt și un autodidact, pentru că știu exact de ce am nevoie și când să lucrez ceea ce îmi propun. Cred că asta m-a dus până la 43 de ani”.

El a devenit unul dintre foarte puținii jucători de volei din lume care se pot mândri cu un trofeu cucerit la vârsta de 43 de ani, ca titulari. De aceea, amintirea acestui trofeu îi va rămâne în permanență în memorie. „Este una dintre cele mai frumoase victorii ale mele. Sigur, o face cea mai specială, pentru că la 43 de ani nu cred că sunt mulți jucători de volei care să se laude cu o asemenea performanță. Dar nu asta am căutat să fac, nu am vrut să bat vreun record, am vrut pur și simplu să joc până la ultima picătură de energie și de plăcere și asta am făcut”, a mai spus Laurențiu Lică.

„Lică este un monument în voleiul românesc, un model pentru toată lumea”

Pentru antrenorul Dănuț Pascu, aceasta a fost una dintre cele mai frumoase victorii din carieră. La vârsta lui Lică, el deja devenise tehnician. „Au fost două meciuri senzaționale pentru noi. Ca să fiu cinstit, mi-a fost frică că nu facem față din punct de vedere fizic după semifinala maraton cu Steaua. În ceea ce-l privește, Lică este un monument în voleiul românesc, un model pentru toată lumea. Gândiți-vă că la vârsta lui cum joacă. Eu la vârsta lui deja mă apucasem de antrenorat”.

Tehnicianul are și un obicei la care nu renunță niciodată: bea o cafea înaintea meciurilor. Un fel de cafea norocoasă pentru echipă. „Mereu fac asta. E pentru mai multă energie, îmi dă și mai multă încredere, asta fac tot timpul, la orice meci, indiferent de adversar”, a anunțat Dănuț Pascu.

Campionii au plecat acasă cu un trofeu unicat. Este realizat manual de un artist plastic din Piatra Neamț și e transmisibil. „Este o cupă realizată de o artistă din Piatra Neamț și care de ceva timp devine un simbol al Cupei României. Chiar e o cupă făcută manual”, a spus Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Cred că această competiție a arătat frumusețea voleiului românesc și a arătat că până la urmă nu poți știi de la început cine e câștgătorul. Au fost dorințe mai mult puse în practică de unii. Nevoia altora de a demonstra, de a-și demonstra valoarea indiferent de poziția în clasament, ceea ce a dus la acest spectacol sportiv și din care a câștigat cel mai bun în aceste două zile. În ceea ce-l privește pe Laurențiu, el încântă și uimește de fiecare dată. Este un model pentru toată lumea. Ar trebui să fie prezentat ca un model de longevitate, de bun simț, de o viață privată corectă pentru un sportiv și, de ce nu, pentru copii, să vadă că există șansa ca indiferent de vârstă să fie campioni – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei

Daniel Georgescu este jurnalist în mediul online de cinci ani, dar a lucrat și în presa scrisa locala, fiind născut in apropiere de Bucuresti. S-a mutat în Capitală și a fost acceptat la Gândul, ... vezi toate articolele

Citește și