Camelia Potec, despre dezvoltarea ÎNOTULUI în România. „Cea mai mare problemă a noastră este birocraţia”

Publicat: 18 08. 2024, 08:06

Camelia Potec, preşedinte Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, a vorbit despre dezvoltarea înotului în România.

Potec ar dori ca toţi copiii să aibă varianta de a învăța să înoate gratuit, nu contra-cost aşa cum e acum în țara noastră.

În România există doar două bazine pentru sărituri, la Bacău şi Bucureşti, iar lipsa infrastructurii duce la îndepărtarea celor mici față de acest sport.

Camelia Potec, despre dezvoltarea înotului în România

„Dacă vorbim de înot, aici putem spune că lucrurile s-au îmbunătăţit nu atât de mult pe cât s-au îmbunătăţit în alte state sau nu atât de repede, pentru că cea mai mare problemă a noastră este birocraţia. Există circa 300 de cereri la Compania Naţională de Investiţii, există 60 de proiecte de bazine în derulare, dar din păcate timpul pentru licitaţii, pentru lucrări de realizare este foarte lung din cauza birocraţiei. Pentru bazinul de la Otopeni, deschis în anul 2022 cu Campionatul european de juniori, am aşteptat 15 ani, pentru bazinul de la Brăila aşteptăm de opt ani finalizarea lucrărilor. Înţeleg şi statul român, că nu vin firmele, că sunt proceduri, că se judecă cu fostele firme”, a spus Camelia Potec, pentru Agerpres, la deschiderea concursului de înot pentru copii Cupa Delta Dunării.

Din punct de vedere legal, toată lumea are tot felul de piedici, dar pentru a avea o generaţie de tineri sănătoşi, pentru a avea o generaţie de copii care să ne reprezinte cu cinste la cel mai înalt nivel, e clar că este nevoie de o infrastructură mai bună, care să se construiască mai repede, în doi, trei ani, aşa cum se întâmplă în afară. Cu siguranţă că toţi copiii ar trebui să înveţe măcar să înoate gratuit şi nu contra-cost, aşa cum se întâmplă acum – Camelia Potec

România va găzdui la anul o competiţie internaţională de înot şi Campelia Potec ar vrea ca din 2025 să se dezvolte şi înotul artistic, iar în 2032 să avem reprezentanţi la Jocurile Olimpice şi la disciplinele de sărituri în apă şi pentatlon modern.