Cărțile despre Lance Armstrong dintr-o bibliotecă din Australia, mutate în colecția de ficțiune
O bibliotecă din Sydney a anunțat pe internet intenția de a reorganiza colecția de cărți despre ciclistul Lance Armstrong, prin mutarea sa din sectorul dedicat operelor de non-ficțiune în cel dedicat volumelor de ficțiune, informează bbc.co.uk.
Anunțul a fost postat în biblioteca Manly din Sydney pe durata weekendului și a stârnit reacții imediate online din partea abonaților bibliotecii care au salutat inițiativa.
Astfel, toate cărțile incluse până în prezent în colecția non-ficțiune, inclusiv volumele cu titlul „Lance Armstrong: Imaginile unui campion”, vor fi transferate imediat în secțiunea dedicată operelor de ficțiune.
Un purtător de cuvânt al consiliului local a spus însă că anunțul a fost o glumă și că bibliotecile locale nu pot reclasifica arbitrar cărțile. „Este o farsă. S-a petrecut sâmbătă, când unul dintre abonați a fotografiat anunțul și l-a postat pe un site de socializare, devenind astfel viral pe internet”, a declarat Chris Parsons, reprezentant al bibliotecii. „Oricum, nu poți reclasifica pur și simplu cărțile de la ficțiune la non-ficțiune”, a mai spus acesta, explicând că acest proces este decis la nivel central.
Potrivit presei locale, anunțul a fost postat de către un student care lucra cu jumătate de normă în bibliotecă. Informația nu a fost confirmată de conducerea instituției, dar „o mică anchetă” internă în acest sens a fost anunțată.
Este o librărie mare, aglomerată în care cineva a făcut o glumă proastă care a trecut neobservată o perioadă, dar, în momentul în care a fost depistată, au fost luate măsuri de înlăturare a ei, a mai spus oficialul.
Mai multe fotografii ale anunțului care se încheia cu o față zâmbitoare au circulat pe site-urile de socializare, multe dintre comentarii fiind laudative la adresa așa-zisei inițiative.
La finalul săptămânii trecute, Lance Armstrong a pus capăt îndelungatei perioade în care nega că ar fi folosit substanțe dopante în cariera sa sportivă, când a devenit de șapte ori câștigător al Turului Franței.
Sportivul în vârstă de 41 de ani a mărturisit într-un interviu de 91 de minute acordat vedeteie de televiziune Oprah Winfrey că s-a dopat.
Cu câteva ore înaintea interviului, Lance Armstrong și-a cerut scuze față de membrii fundației Livestrong, organizației înființată de el și care se ocupă de lupta împotriva cancerului.
Anul trecut, după o anchetă a USADA, care a descoperit că fostul câștigător al Turului Franței s-a dopat sistematic, Federația Internațională de Ciclism (UCI) i-a anulat lui Armstrong întregul palmares începând cu 1 august 1998 și l-a suspendat pe viață din activitatea sportivă. Armstrong nu a contestat această decizie.
Uniunea Ciclistă Internațională a anunțat, în luna octombrie, că i-a retras lui Lance Armstrong cele șapte titluri din Turul Franței, după raportul (USADA) în care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic. Armstrong a câștigat Marea Buclă între anii 1999 și 2005. Lance Armstrong s-a retras definitiv din ciclism la începutul anului 2011.
USADA a publicat, pe site-ul său, dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat în cazul Lance Armstrong, care conține probe evidente și mărturiile depuse de foști coechipieri ai rutierului, ce dovedesc că americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care a evoluat, US Postal.
USADA îl acuză pe fostul sportiv că a utilizat substanțe interzise, printre care EPO și steroizi, precum și transfuzii sanguine, de-a lungul carierei sale. Potrivit mărturiilor culese de USADA, mai mulți coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat în același timp cu liderul echipei.