CSM Volei Alba Blaj joacă miercuri, de la ora 19.00, la Târgu Mureș, în prima manșă a finalei Cupei CEV, contra formației italiene Savino Del Bene Scandicci, ocupanta locului secund în campionatul peninsular. Pentru formația noastră este a patra finală europeană jucată din 2018 încoace, un adevărat record.
Două dintre cele mai tinere jucătoare ale formației noastre, Iarina Axinte (17 ani) și Andra Cojocaru (20 de ani) știu deja ce vor face dacă vor lua trofeul: se vor tatua.
La 18 ani neîmpliniți, internaționala de junioare Iarina Axinte va fi cea mai tânără jucătoare din finală. Ea recunoaște că are emoții, dar și că știe exact cum va sărbători o eventuală victorie.
„Sper să pot să dorm înaintea meciului, ca să mă odihnesc. Oricum, vă spun din experiență, abia după victorie e somnul mai dulce. M-am gândit deja ce o să fac dacă vom lua trofeul, mai ales că este și prima mea finală: cu siguranță o să îmi fac un tatuaj dacă vom câștiga. Nu știu încă ce și nici unde, dar va fi un desen semnificativ”, a anunțat Iarina Axinte, jucătoare CSM Volei Alba Blaj.
Pentru Iarina această finală e doar prima din acest an. Ea speră să se califice, alături de coechipierele ei, în finala campionatului, dar și a Cupei României, după care are o „finală” pe plan personal, examenul de Bacalaureat: „Sunt elevă în clasa a XII-a. Totul e sub control merg și la școală și la antrenamente, învăț, totul e bine. Încă nu am emoții pentru asta”.
Colega ei de echipă, Andra Cojocaru, aflată, de asemenea, la prima finală europeană din carieră, ca și Iarina, recunoaște și ea că s-a gândit la un tatuaj, dar are o problemă: îi e frică de ace. „Plecăm cu încredere și dorim să dăm tot ce avem mai bun pe teren. Pentru mine e prima dată când joc o finală europeană, sunt mândră de asta și o să mă mândresc mereu cu asta. Sincer, m-am gândit să-mi fac un tatuaj dacă vom lua trofeul, dar mi-e foarte frică de ace. Sunt cam fricoasă în general”, a spus și Andra Cojocaru, jucătoare Volei Alba Blaj.
Ea se relaxează înaintea meciului ascultând muzică latino și, la fel ca tenismena Sorana Cîrstea, recunoaște că a învățat limba spaniolă uitându-se la telenovele: „De obicei ascult muzica latino, îmi place foarte mult spaniola și sunt fan telenovele, spaniolă. Am învățat foarte mult limba chiar din acest motiv”.
Antrenorul formației, sârbul Stevan Ljubicic, antrenează de șapte ani în România, așa că țara noastră i-a devenit acum casă. El recunoaște că mai merge în Serbia doar ca turist, pentru că petrece cel mai mult timp aici: „România e acasă pentru mine acum. În Serbia sunt turist acum, când merg acolo sunt turist. Lăsând gluma de-o parte, îmi place foarte mult aici, la Blaj, m-am acomodat perfect și mă simt efectiv ca acasă”.
Tehnicianul a antrenat în carieră și echipe masculine, ultima dată pe Dinamo, în returul campionatului 2020 – 2021 și, deși recunoaște că e mai dificil de lucrat cu cele feminine, spune că îi place mai mult acest lucru. „Nu e mai ușor de lucrat cu fetele, este mare diferență. Dar îmi place mai mult să lucrez cu echipele feminine și am stat mai mult cu ele”, a spus Stevan Ljubicic.
Volei Alba Blaj este calificată pentru a patra oară într-o finală europeană în ultimii șase ani, iar tehnicianul sârb este decis să scrie istorie, aducând prima cupă în oraș. Apoi, vrea să bată România la Campionatul European, el fiind și selecționerul Bosniei și Herțegovina, adversara tricolorelor în grupa turneului final.
În cinci ani consecutivi, minimum a fost semifinală de cupă europeană. Nici un club din Europa nu a făcut asta până acum și sunt foarte fericit. Întâlnim în finală o echipă de mare tradiție și foarte valoroasă, cu multe jucătoare cu mare valoare. Noi, însă, în primul rând avem echipă și echipa anul acesta a făcut toate rezultatele de până acum. Dorim toți și vreau și eu să fie un meci pentru noi, pentru sufletul nostru – Stevan Ljubicic, antrenor CSM Volei Alba Blaj
„La echipa națională a Bosniei și Herțegovina este un avantaj pentru mine, pentru că știu jucătoarele românce individual. Dar și colegul meu, Guillermo Naranjo, a făcut o treabă foarte bună la naționala României. Anul trecut am jucat ceva meciuri amicale cu voi și scorul a fost egal. Știți cum e? La volei feminin șansele sunt 50% – 50%, de fiecare dată”, a mai spus acesta.