Cupa Mondială de polo pe apă va debuta în data de 6 ianuarie 2025 la Complexul de Natație – Otopeni.
Întrecerea este o competiție prestigioasă ce se desfășoară atât în varianta masculină, cât și feminină, fiind unul dintre cele mai importante turnee de polo, alături de Campionatul Mondial și Jocurile Olimpice.
Cupa Mondială de Polo a fost înființată în 1979 pentru a completa calendarul competițiilor internaționale și a oferi echipelor o șansă suplimentară de a concura la nivel înalt între edițiile Jocurilor Olimpice și Campionatelor Mondiale.
Există 4 grupe, care vor fi urmate de meciuri eliminatorii care duc la semifinale și finală. Echipa câștigătoare primește trofeul Cupei Mondiale. Toate partidele vor fi live pe TVR Sport.
Şase echipe vor obţine calificarea la turneul final al Cupei Mondiale, la care se vor adăuga două echipe din divizia secundă: Germania și Olanda. Participă 10 din cele 12 echipe prezente la Paris 2024, lipsesc Italia și Australia.
În iulie 2023, echipa naţionala masculină de polo pe apă a României a reuşit să încheie Cupa Mondială pe locul 6.
Sezonul internațional va începe cu Turneul masculin, Divizia 1, care va avea loc între 07-12 ianuarie 2025 în Romania, la Complexul de Natație Otopeni, unde primele 11 echipe naționale ale lumii (10 au participat la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, Paris 2024) își vor disputa locurile de top: Serbia (campioana olimpică), Croația, Franța, Georgia, Grecia, Ungaria, Muntenegru, Japonia, România, Spania și Statele Unite ale Americii.
Echipa națională pregătită de Bogdan Rath a pierdut toate cele cinci meciuri din grupă la Jocurile Olimpice Paris 2024, 7-14 cu Grecia, vicecampioana olimpică, 8-14 cu SUA, 8-11 cu campioana mondială Croaţia, 7-18 cu vicecampioana mondială Italia şi 7-10 cu Muntenegru, terminând turneul olimpic pe ultimul loc – 12.
Italia este una dintre echipele de top care nu vor fi prezente în România.
Unitatea pentru Integritatea Sporturilor Acvatice (AQIU) a suspendat echipa masculină de polo pe apă a Italiei pentru următoarele şase luni. AQIU a justificat această decizie invocând încălcarea de către Italia a articolului 5 din Codul de integritate în timpul recentelor Jocuri Olimpice de la Paris.
În urma unei decizii contestate în sfertul de finală cu Ungaria din 7 iulie, unii membri ai echipei italiene, în special antrenorul Sandro Campagna, au agresat fizic şi verbal arbitrii în parcare, în timp ce autocarul italian se pregătea să se întoarcă în satul olimpic.