Prima pagină » Sport » Cererea lui Gigi Becali de a fi eliberat pentru a rezolva problemele de la Steaua a fost respinsă de instanță

Cererea lui Gigi Becali de a fi eliberat pentru a rezolva problemele de la Steaua a fost respinsă de instanță

Cererea lui Gigi Becali de a fi eliberat pentru a rezolva problemele de la Steaua a fost respinsă de instanță

UPDATE Gigi Becali nu va fi eliberat din închisoare pentru trei luni, solicitarea sa în acest sens fiind respinsă astăzi de instanța Curții de Apel București.

Avocații au cerut miercuri instanței să îl elibereze pe Gigi Becali pentru a rezolva problemele FC Steaua și ale firmelor sale, printre acestea fiind și Uzina Mecanică Drăgășani, unde prezența lui Becali este necesară întrucât trebuie semnate documente clasificate, care nu pot fi duse în penitenciar.

Curtea de Apel București a luat miercuri în discuție contestația lui Gigi Becali la decizia instanței inferioare de respingere a cererii de întrerupere pentru trei luni a executării pedepsei.

Avocații au arătat că Gigi Becali trebuie eliberat pentru a putea rezolva problemele stringente ale echipei de fotbal Steaua București, dar și ale firmelor sale, una dintre ele fiind obiectiv de interes militar, respectiv Uzina Mecanică de la Drăgășani.

Aceștia au depus mai multe documente care, în opinia lor, atestă necesitate lăsării în libertate pentru trei luni a lui Gigi Becali. Printre aceste documente se numără o adresă a Clubului Steaua prin care se atestă că Becali este președinte onorific, solicitările mai multor jucători ai echipei de a rediscuta contractele cu finanțatorul, precum și documente care prezintă situația economico-financiară a firmelor la care este acționar majoritar.

Procurorul de ședință s-a opus acestor probe, dar instanța le-a admis, iar în continuare avocații au arătat că, în opinia lor, este imperios necesară lăsarea în libertate, pentru trei luni, a lui Gigi Becali. Avocații au arătat că echipa de fotbal Steaua București s-ar putea destrăma în mai puțin de șase luni, întrucât jucătorii valoroși sunt din ce în ce mai ofertați de cluburile din străinătate, iar imposibilitatea lui Gigi Becali de a negocia contractele cu ei în mod direct va duce într-un final la plecarea acestora către alte echipe.

Unul dintre avocați a arătat că nelăsarea în libertate pentru trei luni a lui Becali ar putea duce la destrămarea unei echipe emblemă a României și la pierderea unor importante sume de bani, care ar urma să fie primite odată cu intrarea acesteia în campionatul internațional de fotbal.

Totodată, unul dintre avocați a arătat că o problemă delicată o prezintă și situația de la Uzina Mecanică Drăgășani, obiectiv de interes militar al României, la care Gigi Becali deține 99 la sută din acțiuni. Avocatul a explicat că directorul general al acestei societăți arată, în documente scrise, că este nevoie de prezența lui Gigi Becali la anumite activități administrative, că există un sechestru pus pe bunuri și că firma se află în pragul intrării în insolvență.

Avocatul a precizat că Gigi Becali nu ar putea gestiona situația din penitenciar, deoacere nu este posibil transportul unor documente clasificate la penitenciar.

Curtea de Apel București a rămas în pronunțare, urmând să stabilească dacă întrerupe, pentru o perioadă de timp, pedeapsa lui Gigi Becali.

Recursul formulat de Gigi Becali în cazul hotărârii prin care i-a fost respinsă cererea de întrerupere a executării pedepsei trebuia să se judece în 31 iulie, însă magistrații Curții de Apel București au amânat discuțiile pentru 14 august, după ce avocații finanțatorului FC Steaua, Pavel Abraham, Paula Iacob și Daniel Ionașcu, au cerut timp pentru a studia dosarul și a depune probe.

La instanță au venit în 31 iulie antrenorul Stelei, Laurențiu Reghecampf, managerul formației, Mihai Stoica, și mai mulți jucători ai echipei, printre care Ciprian Tătărușanu, Cristi Tănase, Alexandru Bourceanu și Adrian Cristea, proaspăt legitimat la campioana României.

Tribunalul București a notat, în motivarea hotărârii din 19 iunie prin care a respins cererea lui Becali de întrerupere a executării pedepsei, că aceasta putea fi admisă dacă finanțatorul FC Steaua dovedea existența unor împrejurări speciale cu consecințe grave asupra lui, a familiei sale sau a unității la care lucra.

„Tribunalul consideră că, și în situația în care s-ar considera că petentul B. G. nu ar fi fost luat prin surprindere de hotărârea de condamnare, acesta ar fi putut beneficia de întreruperea executării pedepsei, dacă dovedea existența unor împrejurări speciale cu consecințe grave asupra petentului, familiei acestuia sau unității la care lucra. (…) Față de cele reținute, tribunalul apreciază că nu s-a făcut dovada existenței unor împrejurări speciale în sensul disp. art. 453 lit.c C.pr.pen., motiv pentru care se va respinge cererea de întrerupere, ca neîntemeiată”, a scris judecătorul care a respins cererea lui Gigi Becali în motivarea deciziei.

Judecătorul Florin Purigiu a motivat că, din probele administrate în cauză, rezultă fără echivoc că acesta nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept. Astfel, magistratul a arătat că motivele invocate de Becali „nu constituie împrejurări speciale și nu sunt de natură a avea consecințe grave asupra situației patrimoniale a condamnatului, asupra societăților comerciale controlate de acesta ori asupra echipei de fotbal Steaua București”.

Judecătorul a demontat, în motivare, și argumentul legat actele de binefacere ale lui Gigi Becali. „Tribunalul reține că, deși este de notorietate că petentul G. B. este o persoană care în mod regulat sprijină financiar persoane aflate în nevoie, precum și instituții și organizații de interes general, totuși aceste acte de caritate nu pot justifica întreruperea executării pedepsei, neîncadrîndu-se în niciunul dintre motivele prevăzute expres și limitativ de articolul 453 Cod de procedură penală. (…) Nici intenția petentului de a construi o clinică medicală cu profil oncologic și nici dorința firească a acestuia de a fi prezent la aniversarea majoratului fiicei sale nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele prevăzute de lege pentru întreruperea executării pedepsei”, a scris judecătorul în motivare.

În 20 mai, Becali a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc și fostul șef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarcerați în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferați la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanța supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, și una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 19 iunie, cererea lui Gigi Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare din dosarul schimbului de terenuri cu MApN a fost respinsă de Tribunalul București, hotărârea fiind atacată la Curtea de Apel București.

În 27 iunie, Tribunalul București a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de șase luni de închisoare, finanțatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani și jumătate de detenție.

La 10 iulie, cererile lui Gigi Becali și Dumitru Cioflină de schimbare a regimului de detenție din semideschis în deschis, astfel încât să poată fi lăsați să iasă din penitenciar între anumite ore, au fost respinse de Judecătoria Sectorului 5, hotărârea instanței fiind definitivă.

Două zile mai târziu, o altă solicitare a lui Becali, de învoire pentru a participa la înmormântarea mătușii sale, a fost respinsă de conducerea Penitenciarului Jilava.

Tot în iulie, Gigi Becali a vrut să se înscrie pentru admiterea la Facultatea de Teologie a Universității București, însă nu a primit acordul necesar de la Arhiepiscopie, deoarece se află în detenție, iar instituția de învățământ superior are numai cursuri de zi.

Gigi Becali și-a pierdut mandatul de deputat în urma condamnării sale definitive. Camera Deputaților a aprobat în 5 iunie, prin vot, vacantarea locului de deputat al lui Becali.