Forul continental UEFA a anunţat că Prima Cameră a Organismului de Control Financiar al Cluburilor a finalizat prima evaluare a cerinţelor de solvabilitate în baza noilor Regulamente de Licenţiere şi Sustenabilitate Financiară a Cluburilor UEFA.
În urma evaluării, s-au impus măsuri disciplinare pentru 11 cluburi, între care se numără şi CFR Cluj, campioana României la fotbal.
Cele 11 grupări sunt sancţionate pentru nerespectarea cerinţelor de solvabilitate pentru sezonul 2022/23, mai exact a cerinţei de a nu avea datorii.
Cele 11 cluburi sunt Aris Salonic (Grecia), FC Astana (Kazahstan), FK Borac Banja Luka (Bosnia), CFR 1907 Cluj (România), Floriana FC (Malta), Konyaspor (Turcia), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kazahstan), ŠD NK Olimpija Ljubljana (Slovenia), NK Osijek (Croaţia), HNK Rijeka (Croaţia) şi Valmiera FC (Letonia).
Din cauza recidivei şi/sau a plătilor restante cu mai mult de 90 de zile, anumite cluburi, între care şi CFR Cluj, au primit o decizie de excludere, sub rezerva condiţiilor de mai jos, de la participarea la următoarea competiţie UEFA pentru cluburi pentru care s-ar califica în cele trei sezoane următoare (de exemplu sezoanele 2024/25, 2025/26 şi 2026/27), menţionează UEFA.
Federaţia Română de Fotbal a modificat, conform noilor norme internaţionale, regulamentul agenţilor de jucători, aceştia urmând să aibă nevoie de licenţă FIFA pentru a-şi putea desfăşura activitatea începând cu 1 octombrie 2023.
„Comitetul Executiv al FRF a aprobat în şedinţa de vineri, 3 martie 2023, abrogarea Regulamentului privind Intermediarii începând cu data de 01.10.2023, ca urmare a noului Regulament FIFA pentru agenţii din fotbal (FIFA Football Agents Regulation – FFAR)”, se menţionează pe site-ul oficial al FRF.
FIFA şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte activitatea agenţilor de jucători. Până în 2015, FIFA a reglementat situaţia acestora, apoi a lăsat ca regulamentele să fie aplicabile exclusiv la nivel naţional. Începând din ianuarie 2023, FIFA intervine din nou şi impune anumite reguli, revenindu-se practic la situaţia anterioară anului 2015, dar mult mai bine reglementată.