Prima pagină » Sport » Cicliștii din TURUL FRANȚEI vor fi testați masiv înainte de startul competiției. Scandalurile de dopaj au pătat reputația întrecerii

Cicliștii din TURUL FRANȚEI vor fi testați masiv înainte de startul competiției. Scandalurile de dopaj au pătat reputația întrecerii

Cicliștii din TURUL FRANȚEI vor fi testați masiv înainte de startul competiției. Scandalurile de dopaj au pătat reputația întrecerii

Agenția Internațională Anti-doping (ITA) a pregătit un program complex de testare a sportivilor care vor lua startul la Turul Franței. Competiția de ciclism a fost marcată de numeroase scandaluri în trecut legate de dopaj. Eșantioanele predate de cicliști vor fi păstrate aproape zece ani pentru a fi repetate, în cazul în care rezultatul a fost un fals negativ.

ITA a pregătit aproximativ 600 de teste de sânge şi de urină pentru toți sportivii care vor lua startul sâmbătă la Florența în Turul Franței. Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI), care coordonează programul anti-doping alături de ITA, a anunţat miercuri noi metode de inspecţie pentru a depista fraudele tehnologice. Detaliile privind aceste inspecții vor fi dezvăluite la finalul Turului, care se va încheia pe 21 iulie la Nisa.

Bicicletele de concurs vor fi testate electronic în vederea evitării avantajelor frauduloase. Sursa foto: Profimedia

O noutate în domeniu, testele vor avea un modul endocrin pentru depistarea hormonului de creştere, relatează publicația de specialitate, VELO-CLUB.

„Modulul endocrin a fost lansat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) în 2023. Deși l-am refuzat în mai multe rânduri, el va fi pus în practică pentru prima oară în cadrul Turului Franţei”, a explicat Olivier Banuls, responsabil de controale.

În fiecare etapă, tricoul galben şi câştigătorul rundei vor fi testaţi. Eșantioanele prelevate vor fi păstrate pentru noi testări în decurs de zece ani.

De-a lungul istoriei de peste o sută de ani a celebrei întreceri de ciclism, scandalurile nu au ocolit competiția.

Lance Armstrong a câștigat Turul Franței timp de șapte sezoane consecutive, din 1999 până în 2005. În urma unei anchete din 2012, s-a descoperit că Armstrong a folosit substanțe pentru mărirea performanței. Titlurile i-au fost retrase și numele șters de pe lista câștigătorilor prestigioasei competiții.

Autor
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu ... vezi toate articolele

Citește și