„UEFA - forul supervizat timp de 9 ani de unul dintre cei mai valoroși și mai charismatici fotbaliști din toate timpurile, Michel Platini, care s-a prăbușit într-o spectaculoasă demonstrație de vanitate - s-a îndreptat acum spre un avocat prea puțin cunoscut pentru a o conduce printr-una dintre cele mai tulburi perioade din istoria sa", a scris jurnalistul britanic Owen Gibson pentru The Guardian, miercurea trecută, imediat după ce Aleksander Ceferin, un sloven în vârstă de 48 de ani, a câștigat alegerile în fața mult mai versatului olandez Michael Van Praag. Scorul a fost zdrobitor: 42-13. Printre susținătorii lui Ceferin se numără federațiile din estul Europei, printre care și FRF, țările scandinave, Germania, Italia și Rusia. Susținerea este copleșitoare și surprinzătoare. De ce și-au îndreptat aceste țări sprijinul spre Ceferin? Cine este acest președinte de federație mică, devenit peste noapte șef la UEFA până în 2019?
Jurnaliștii din Slovenia nu se înghesuie să vorbească despre compatriotul lor, deși acesta tocmai a devenit președintele forului european de fotbal. Unul dintre ziariștii specializați pe fotbal nu a răspuns întrebărilor trimise pe mail de ProSport. Un altul a vorbit, dar nu a dorit să-și divulge identitatea. Al treilea, Uros Volk, spune:
„Ceferin e un avocat de succes în Slovenia. A venit în federație de la un club de futsal, Litija, care este unul dintre cluburile de succes de aici. Știe cum să conducă o organizație și e o persoană foarte inteligentă. Trebuie să vă uitați la campania lui. Țările din Scandinavia au fost primele care l-au susținut, apoi au urmat est-europenii, italienii, nemții. Campania lui a fost foarte, foarte deșteaptă. Federația slovenă era bine condusă și înainte de venirea lui. De la numirea lui, însă, liga de fotbal din Slovenia a crescut în valoare, meciurile sunt la TV, iar federația a construit un centru de antrenament care este unul dintre cele mai moderne din Europa”.
Deși în mandatul lui Ceferin, naționala Sloveniei a căzut de pe locul 26 în clasamentul FIFA până pe poziția 59, modelul sloven pare unul inspirațional. Ceferin a venit la conducerea Federației slovene din futsal în 2011, Răzvan Burleanu a câștigat alegerile la FRF în 2014, după ce a condus federația de minifotbal. Asta nu răspunde, însă, la întrebarea legată de secretul ascensiunii lor fulgerătoare. Contactat de Mediafax, Răzvan Burleanu a dat el însuși o explicație, însă pentru descifrarea ei e nevoie de un cod cu o cheie necunoscută:
Răspunsul lui Burleanu nu este singular. Într-un comunicat comun dat publicității după alegerea noului președinte, federațiile din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia au anunțat: „Împărtășim (n.red. – cu Aleksander Ceferin) aceleași valori puternice legate de viitorul fotbalului european. Avem același interes de a implementa anumite reforme și avem o viziune comună legată de buna guvernare a fotbalului mondial”.