Cine este Kaylia Nemour, prima gimnastă africană care a câștigat o medalie de aur. Legătura surprinzătoare a sportivei cu România

Publicat: 05 08. 2024, 16:20

Kaylia Nemour din Algeria a câștigat prima medalie olimpică de aur a țării sale la gimnastică, în finala de la paralele.

Mai mult decât atât, Nemour este prima gimnastă africană care câștigă o medalie olimpică. Însă mulți se întreabă cine este tânăra revelație în vârstă de 17 ani.

Nemour este născută în Franța, are cetățenie franceză și încă se antrenează în Franța, dar a început să concureze pentru Algeria în urma unei dispute cu Federația Franceză de Gimnastică și cu clubul la care se pregătea, Avoine Beaumont. Această dispută a determinat-o pe sportivă să reprezinte Algeria, țara tatălui ei, arată NBC.

Kaylia Nemour a fost notată cu 15.700, cu care a obţinut aurul olimpic, iar pe podium au mai urcat Qiyuan Qiu (China, 15.500) şi Sunisa Lee (SUA, 14.800).

Ce legături are Kaylia Nemour cu România

Sportiva este antrenată de o româncă, Gina David, alături de soţul ei, Marc Chirilcenco, Mai mult, Nemour s-a antrenat şi în Sala Dinamo din Bucureşti pentru această competiţie, potrivit Fanatik.

Gina David este o fostă gimnastă din România care a plecat în Franţa la începutul anilor ’90. Soţul ei e născut în Hexagon şi lucrează împreună la clubul Avoine-Beaumont. Cei doi au descoperit-o pe Kaylia Nemour.

Dar, Kaylia Nemour nu a vrut să plece de la club pentru a se pregăti la Paris cu lotul de gimnastică, fiind suspendată de Federaţia Franceză. A luat decizia de a reprezenta Algeria şi a primit undă verde în 2022.

Antrenoarea Gina David a ales ca înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, Kaylia Nemour să facă un stagiu de pregătire în România, în Sala Dinamo, Gina David fiind la curent cu toate condiţiile existente la club.

Sursa foto: Profimedia