Kempo este unul dintre sporturile în care bărbații ascultă și respectă întru totul indicațiile femeilor. Și asta pentru că nu puține sunt meciurile în care sportivii sunt arbitrați de doamne sau domnișoare.
Kempo pare un sport dur și preferat în general de bărbați, dar lucrurile nu stau așa. În ultimii ani, fetele au luat cu asalt sălile și s-a ajuns să nu mai existe diferențe între numărul sportivilor și sportivelor care se duelează pe tatami.
Președintele Federației Române de Kempo, Amatto Zaharia, este extrem de mulțumit de acest lucru, mai ales că acum fetele au ajuns să-i arbitreze pe băieți.
„Eu mă bucur foarte mult că a crescut numărul de fete, dacă în urmă cu 5-6 ani aveam 80% băieți, acum balanța este echilibrată. Fetele sunt campioane europene, iar acum arbitrează alături de băieți. Sunt fete cu sute de meciuri internaționale, fete are fac kempo de la 5-6 ani, sunt respectate pentru numele pe care l-au construit în acest sport. Este interesant să vezi bărbați la peste 90 de kilograme cum ascultă și se comportă când sunt arbitrați de doamne”, a declarat Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.
Pentru Alina Pascu, multiplă campioană mondială la kempo, arbitrajul nu mai reprezintă o noutate. Frumoasa sportivă împarte dreptatea pe tatami și nu ține cont de prietenii și familie. Dovadă: și-a arbitrat chiar soțul. „În cariera mea de sportivă mă ajută arbitrajul, dar și invers. Știu foarte bine regulamentul și nu greșesc în decizii. Nu sunt incidente, regulamentul nostru este strict, iar noi pedepsim drastic orice abatere, comportament vulgar sau agresiv. Mi s-a întâmplat să-l arbitrez și pe soțul meu, sunt corectă și imparțială. Nu mă implic în nici un fel, sunt și eu sportiv de performanță și nu mi-ar conveni să am parte de arbitraje incorecte”, a spus și Alina Pascu-Boroș, multiplă campioană mondială la kempo.
Deși are doar 19 ani, Alessia Jecu arbitrează fără emoții partide de kempo. Multipla campioană mondială mărturisește că s-a obișnuit cu această ipostază, dar îi place mult mai mult să concureze, nu să arbitreze: „Femeile impun mereu respect atunci când sunt pe tatami. Este greu șă fii sportiv, dar și arbitru. Chiar cred că e mai dificil să arbitrezi, trebuie să ai mare grijă, să ai curaj, sunt mai mulți factori la mijloc”.