Prima pagină » Sport » Colecția „BIBLIOTECA PENTRU HOȚI”. Mihai Stoica, ultimul autor al pușcăriilor, a scris o „lucrare științifică” cu emoticoane

Colecția „BIBLIOTECA PENTRU HOȚI”. Mihai Stoica, ultimul autor al pușcăriilor, a scris o „lucrare științifică” cu emoticoane

Colecția „BIBLIOTECA PENTRU HOȚI
ProSport a intrat în posesia manuscriselor a două noi lucrări științifice, elaborate în celulele de la Jilava după acest interval. Autorul se numește Mihai Stoica, iar editura care s-a angajat să le tipărească a fost finanțată ani buni de Ministerul Culturii, din bani publici.

„Vreți știință? Luați știință!”. Mesajul ironic primit de la un colaborator al editurii din Craiova a însoțit manuscrisele celor două cărți la care a lucrat Mihai Stoica în ultima jumătate de an. În doar patru cuvinte s-a adunat frustrarea unuia care lucrează pentru o editură de tradiție, „Scrisul românesc”, specializată, însă, în ultima vreme pe literatură de penitenciar.
În rest, nicio altă precizare legată de starea în care se află cele două volume.
 
 Introducere: Stoica are două cărți „aburinde”

1914 este anul la care figurează, în catalogul online al Bibliotecii Naționale, cea mai veche carte editată la Scrisul românesc din Craiova. E vorba despre un roman al lui Emil Ludwig.

În ultimul an și jumătate, „Scrisul românesc” a publicat cărțile lui Gheorghe Popescu care au abordat teme precum strategia, pedagogia și psihologia din fotbal. Nimeni nu a văzut lucrările sale – Popescu a cumpărat tot tirajul – , dar fostul căpitan al echipei naționale a beneficiat de o reducere de 120 de zile a pedepsei pentru cele 4 lucrări științifice publicate. Cu ajutorul cărților, a ieșit din penitenciar pe 5 noiembrie 2015.
Fără ele, ar fi fost eliberat cel mai devreme la data de 5 martie 2016. 

Următorul pe lista potențialilor eliberați condiționat din Dosarul Transferurilor este Mihai Stoica, și el un scriitor agreat de „Scrisul românesc”. Fostul manager al Stelei a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, însă pe 3 decembrie Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a dat deja aviz favorabil pentru eliberare condiționată, un aviz întemeiat și pe activitatea științifică intensă depusă de Stoica după gratii.

 Instanța se va pronunța în privința eliberării la termenul stabilit în februarie 2016.

În cele 21 de luni de detenție, Stoica a scris deja 4 cărți. Două, „Ultimul 11″ și „World Cup Brazil. Statistici, analize și comentarii” au fost publicate la editurile Oscar Print, respectiv, „Scrisul românesc”. Tirajul lor a fost achiziționat în exclusivitate de clubul Steaua, iar presa a avut acces până acum doar la câteva pasaje din „Ultimul 11″, volum care se vrea a fi o analiză a performanțelor echipelor românești în cupele europene, în ultimul deceniu.

Alte două volume sunt, din indiciile obținute de reporterii ProSport, în faza finală de dinaintea tiparului. Designul coperților și al paginilor este finalizat, textele au fost aranjate în pagină, iar una dintre cărți are și codul unic internațional ISBN alocat de Biblioteca Națională. Practic, volumul „Competiția”, o pretinsă lucrare științifică dedicată istoriei Champions League și menită a-l scuti pe Stoica de alte 30 de zile din pedeapsa cu închisoarea, este ca și apărut. Până în februarie, sunt șanse mari să fie publicat și volumul „În căutarea identității”, o culegere de casete de meciuri și de rezultate ale celei de-a doua competiții de club, Europa League.

VEZI AICI FRAGMENTE DIN CARTEA SCRISĂ DE MIHAI STOICA, PLINĂ DE EMOTICOANE