Continuă controversele la Jocurile Olimpice. Un sportiv condamnat pentru că a violat o minoră, huiduit de public

Publicat: 29 07. 2024, 13:43
Actualizat: 29 07. 2024, 13:56

Ediția de anul acesta a Jocurilor Olimpice a fost marcată încă de la început de controverse, chiar de la ceremonia de deschidere.

După ce au apărut nemulțumiri din partea multor persoane care au spus că organizatorii ceremoniei au luat în derâdere Cina cea de Taină, acum apar alte controverse.

Jucătorul de volei pe plajă Steven van de Velde, condamnat pentru violarea unei minore, a fost huiduit de public la debutul său la competiția de anul acesta.

Van de Velde a fost condamnat la patru ani de închisoare în 2016, după ce a recunoscut că a violat o minoră de 12 ani din Marea Britanie, notează BBC.

Van de Velde și partenerul său, Matthew Immers, clasați pe locul 10 mondial, au fost învinși de italienii Alex Ranghieri și Adrian Carambula.

Cei doi sportivi olandezi au fost prezentați publicului, dar reacția spectatorilor a fost una mixtă. Deși au fost persoane care i-au aplaudat, mulți spectatori au huiduit atunci când Van de Velde a fost prezentat individual, înainte de începerea meciului.

Cei doi vor juca mai departe, pe 31 iulie, împotriva sportivilor Marco și Esteban Grimalt din Chile.

Petiție pentru eliminarea sportivului de la Jocurile Olimpice

O petiție online prin care se solicită eliminarea lui Van de Velde, în vârstă de 29 de ani, de la Jocurile Olimpice, a primit 90.000 de semnături înainte de primul meci al sportivului olandez.

Includerea sa în echipa olandeză a fost criticată de organizațiile feministe.

Nici membri publicului nu sunt mulțumiți de participarea acestuia la Jocuri.

„A fost deschis și sincer în privința asta și și-a ispășit pedeapsa, dar personal, cred că ar fi putut face o alegere diferită”, a spus un fan britanic.

„Ar fi putut să aleagă pe altcineva, să evite toate controversele și dacă ar fi fost un britanic, nu m-aș bucura să fie în echipa noastră”, a declarat un altul.

Steven van de Velde (D) alături de partenerul său, Matthew Immers (S). Sursa: Profimedia

Partenerul său de joc, Immers, a declarat că, din punctul său de vedere, este corect ca Van de Velde să poată concura.

„Am vorbit despre asta o dată și vrem să ne bucurăm de fiecare moment pentru că am dat totul împreună în ultimii trei ani pentru a ne califica. Steven este un tip cu adevărat drăguț și pentru mine, am jucat doi ani cu el, nu a fost nicio problemă, iar acum sunt niște oameni cărora nu le place pentru că este vorba despre un turneu mare”, a declarat sportivul.

Van de Velde nu este cazat în Satul Olimpic și nu va participa la conferințe de presă, notează sursa citată.

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a declarat că selecția sportivilor pentru Jocuri este responsabilitatea individuală a federațiilor.

Van de Velde a revenit să joace în 2017. Comitetul Olimpic Olandez (NOC) a declarat că a respectat liniile directoare stabilite de Federația Olandeză de Volei (NeVoBo) pentru ca sportivii să poată să reia participarea la competiții după condamnare.