Controversă în Coreea de Sud, după ce un post TV a folosit unele stereotipuri pentru a prezenta țările în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Cu ce a fost asociată România
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice reprezintă pentru mulți un moment-cheie al celui mai mare eveniment sportiv al lumii, iar Parada Națiunilor, punctul culminant al acesteia.
Spectacolul reprezintă și un moment important pentru televiziunile care transmit Jocurile Olimpice, dar și o ocazie pentru spectatori de a afla informații noi despre țările participante.
Dar, încercând să ofere astfel de informații, o televiziune din Coreea de Sud a înregistrat un eșec de proporții, folosind o serie de stereotipuri pentru țările participante, mișcare criticată aspru de public, informează CNN.
Spre exemplu, în momentul intrării sportivilor din Haiti, televiziunea MBC din Coreea de Sud a scris pe burtieră „Situația politică din această țară este în ceață după asasinarea președintelui”.
Iar la intrarea sportivilor sirieni, MBC a scris: „Țară bogată în resurse naturale; un război civil afectează țara de zece ani”.
Televiziunea a mai descris Insulele Marshall drept „odată un loc de testare nucleară pentru SUA”. De asemenea, când sportivii ucraineni au fost prezentați, MBC a arătat o imagine a accidentului de la Cernobîl – cel mai grav accident nuclear din istorie.
Ce stereotip au folosit sud-coreenii pentru România?
În timpul paradei sportivilor italieni, televiziunea a difuzat imaginea unei pizza. Pentru Norvegia, a fost prezentat un file de somon.
România a fost reprezentată de televiziunea sud-coreeană prin imaginea lui Dracula.
În cazul El Salvador, o țară în care Bitcoin are statut legal, a fost prezentată o imagine care reprezintă respectiva criptomonedă.
Gafa televiziunii sud-coreene a dus la un potop de critici online.
„MBC, wow, cum ar fi dacă Coreea de Sud ar fi prezentată drept țara în care a avut loc dezastrul feribotului Sewol?”, a scris un sud-coreean pe Twitter.
Sâmbătă, MBC a prezentat scuze oficiale „țărilor în cauză și telespectatorilor”.
„Imaginile și subtitrările sunt menite să îi ajute pe telespectatori să identifice rapid țările care intră în timpul ceremoniei de deschidere. Cu toate acestea, recunoaștem că a existat o lipsă de considerație pentru țările în cauză și verificările prealabile nu au fost suficient de aprofundate. Este o greșeală de neiertat”, se arată într-un comunicat al postului de televiziune.
MBC a promis și o revizie a practicilor sale editoriale.