Potrivit vicepreședintelui cu atribuții de președinte al CJ Cluj, liberalul Mihai Seplecan, Corpul de Control al premierului a ajuns, marți, la Cluj-Napoca și verifică mai multe acte și date contabile care privesc modul cum au fost alocați și cheltuiți bani pentru investiția de la stadionul Cluj Arena.
„Am primit ieri (luni – n.r.) o adresă de la cabinetul domnului prim-ministru în care ni s-a adus la cunoștintă că de astăzi (marți – n.r.) Corpul de Control al premierului va veni la Cluj. Încă nu am avut o întâlnire cu ei, doar șefa de financiar s-a întâlnit cu ei, nu știu despre ce acte este vorba, știu că verifică modul de alocare a sumelor bugetului propriu al județului Cluj din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru finanțarea obiectivului de investiții «Stadion la standarde internaționale», privind bugetul de stat din anul 2010. Dacă dânșii vor dori să se întâlnească și cu mine, eu voi discuta cu ei, Consiliul Județean va pune la dispoziție toate documentele pe care le solicită”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Mihai Seplecan.
Seplecan a afirmat că, în opinia sa, acest control „este un control politic, îndreptat împotriva noului coleg de alianță Alin Tișe, care în anul 2010 era președintele Consiliului Județean Cluj”.
La rândul său, senatorul Alin Tișe, fost președinte al Consiliului Județean în perioada 2008-2012, a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă trimis marți, că verificările derulate de Corpul de Control al premierului au conotație politică.
„Controlul declanșat după patru ani de la alocarea sumelor de bani, de 60.000 mii lei, este un control politic făcut cu scopul discreditării mele, ca fost președinte al CJ, și a premierului de la acea vreme, Emil Boc. Se încearcă compromiterea publică printr-un control abuziv care să răspundă intereselor politice ale adversarilor politici. Corpul de control efectuează un control abuziv, ilegal, el nefiind competent să verifice modul de licitare, contractare, adiționare, cheltuire sau plăți efectuate de CJ Cluj care este autoritate aleasă și care funcționează în baza principiilor descentralizării, autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilității autorităților administrației publice locale, legalității. Competența aparține exclusiv Curții de Conturi, care a și efectuat în fiecare an aceste controale”, se arată în comunicatul trimis de Alin Tișe.
Tișe a precizat că nu el, în calitate de președinte al CJ, a decis modul cum să fie cheltuiți banii alocați de Guvern, ci consilierii județeni, iar el va depune plângeri penale pe motiv că acest control este ilegal.
„Orice control al oricărei instituții abilitate este binevenit atât timp cât este în limitele conferite de lege și în conformitate cu legea. Corpul de control al prim- ministrului nu poate efectua controale peste limita legală, substituindu-se altor organe abilitate ale statului. Împotriva oricărei încălcări legale, precum și a depășirii limitelor legale ale controlului dispus politic, după patru ani, de către Corpul de control al prim-ministrului voi formula plângeri penale. Aceste încercări ale Guvernului PSD de a mă discredita și compromite public nu fac altceva decât să mă determine să continuu lupta politică împotriva acestui guvern dictatorial care efectuează controale la comandă pentru a înlătura adversarii politici incomozi”, se mai arată în comunicatul semnat de Tișe.
Lucrările la stadionul Cluj Arena au început în luna august a anului 2009 și au fost executate de un consorțiu de opt firme care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Cluj. Stadionul a fost inaugurat în octombrie 2011.
Stadionul are o capacitate de 30.335 de locuri și face parte din categoria „Elite”, respectând standardele FIFA și UEFA.
Arena are și o pistă de atletism care poate găzdui competiții internaționale.
Costurile Cluj Arena s-au ridicat la 35 de milioane de euro, fără TVA, fondurile provenind atât de la Consiliul Județean Cluj, cât și de la Guvernul României, acesta din urmă alocând 14 milioane de euro pentru construcție.