Cuba solicită REPATRIEREA unui sportiv din echipa refugiaților: „a făcut declarații POLITICE lipsite de respect”

Publicat: 24 07. 2024, 20:17
Actualizat: 24 07. 2024, 21:31
Sursa foto: Profimedia

Comitetul Olimpic Cubanez (COC) a solicitat autorităților franceze predarea în regim de urgență a canoistului Fernando Dayan, aflat în echipa refugiaţilor de la Jocurile Olimpice din Paris.

Fernando Dayan, în vârstă de 25 de ani, a câștigat aurul la canoe dublu pe 1.000 m la ediția precedentă a Jocurilor Olimpice. În 2022, sportivul cubanez a fugit dintr-un cantonament efectuat în Mexic direct în Statele Unite, unde a cerut azil, pe motiv că este persecutat politic. Gestul său a stârnit furia autorităților de la Havana, care în ultimii doi ani încearcă să îl extrădeze din țările în care Dayan merge pentru a participa la competiții sportive.

„COC solicită expulzarea imediată a sportivului fugar de la Jocurile Olimpice din Paris. Cererea este în conformitate cu regulamentele internaționale. Fernando Dayan a făcut declaraţii politice lipsite de respect la adresa ţării sale, care i-a asigurat toate condițiile pentru a deveni campion olimpic în 2021 la Tokyo”, precizează forul sportiv cubanez.

Oficialii de la Havana nu înțeleg cum de pot fi primiți sportivii cubanezi în echipa olimpică a refugiaţilor, întrucât niciunul nu vine dintr-o zonă de război, relatează Le Monde.