Culisele alegerii lui Gino Iorgulescu la conducerea LPF. Cine este noul șef al fotbalului românesc
Fostul conducător al FC Național, Gino Iorgulescu, a fost ales în funcția de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), el învingându-l la alegerile de joi pe Dumitru Dragomir, care se afla la conducerea forului din 1996. Mandatul lui Gino Iorgulescu în fruntea Ligii Profesioniste de Fotbal va începe abia în iulie 2014.
Iorgulescu a primit 11 voturi, iar Dragomir 7.
Dumitru Dragomir era președintele LPF din 1996, fiind reales în această funcție de trei ori: în octombrie 2000, când l-a avut contracandidat tot pe Iorgulescu, în noiembrie 2005 și în noiembrie 2009.
După anunțarea rezultatului alegerilor, Dumitru Dragomir l-a felicitat pe Gino Iorgulescu, dar a atacat mai mulți conducători de cluburi din Liga I, pe care spune că i-a ajutat de-a lungul timpului, iar acum nu l-au mai votat. „Să nu vă așteptați de la mine să-l atac pe Gino Iorgulescu. Nu pot să-l defăimez pe omul care a concurat cu mine. Oricum nu știu ceva compromițător despre el. Mă voi duce la afacerile mele, poate la un post de televiziune. Am fost solicitat de două mari cluburi, dar nu voi reveni la un club de fotbal. După ce am fost vultur, nu mai pot fi porumbel. Știu sigur cine și cum a votat. N-au votat curvele astea pe care le-am ajutat de-a lungul anilor. Am avut un program foarte bun, dar nu a contat deloc pentru că influența politică a fost majoră. Nu pot să vorbesc urât despre domnul Ponta sau despre domnul Dragnea, îi felicit pentru cum au lucrat. Gheorghe Ștefan a fost cel mai fair-play dintre toți. A spus dinainte că votează cu Gino. Au fost alții care au jurat pe Biblie și au dat-o cotită”, a declarat Dumitru Dragomir.
Iorgulescu – Dragomir 11-7. Care sunt cluburile bănuite că l-au dat jos pe Mitică, după 17 ani
Cluburile despre care cei din tabăra lui Iorgulescu bănuiesc că au votat cu Dumitru Dragomir sunt: Săgeata, Corona, Chiajna, ACS Poli, U Cluj, Gaz Metan Mediaș și Astra. La ultimul sunt însă doar suspiciuni, care sunt legate de prezența lui Dinu Gheorghe la vot – un apropiat al lui Dragomir, scrie ProSport.
Asta ar însemna că echipele care au votat cu Gino Iorgulescu, deci pentru înlăturarea lui Mitică Dragomir, sunt următoarele: DINAMO, STEAUA, CFR CLUJ, PANDURII, PETROLUL, CEAHLĂUL, FC BOTOȘANI, FC VASLUI, OȚELUL, FC BRAȘOV și VIITORUL.
Ședința Adunării Generale a fost condusă de Valentin Alexandru.
Întâlnirea cu Ponta, decisivă pentru victoria lui Gino Iorgulescu?
Joi seară, Gino Iorgulescu s-a întâlnit la un hotel cu mai mulți conducători de cluburi, dar și cu Liviu Dragnea, președinte executiv la PSD. Unul dintre președinții care au participat la ședință a dezvăluit că, alături de Liviu Dragnea, la întâlnire a participat și premierul Victor Ponta. Pe lângă cei doi, la întâlnire au mai fost reprezentanții cluburilor Steaua, Dinamo, CFR Cluj, Ceahlăul, Oțelul Galați, Petrolul, FC Vaslui, Astra, FC Botoșani și Viitorul, scrie ProSport.
„Parcă Ștefan (n.r. Gheorghe Ștefan) era candidat, nu Iorgulescu. El a vorbit cel mai mult. Ponta și Dragnea n-au spus clar „votați cu Iorgulescu!”, ni s-a dat senzația că au venit să bată șaua ca să priceapă calul”, a declarat sub protecția anonimatului unul dintre participanții la discuții.
Cine este Gino Iorgulescu? Episodul în care l-a fugărit pe teren pe arbitrul Zotta a rămas în istorie
ProSport îl descrie pe Gino Iorgulescu drept „prieten cu Nicu Ceaușescu, intim al Cooperativei, afacerist cu relații politice”. El este cunoscut în lumea fotbalului datorită perioadei în care a condus clubul FC Național și mai ales a unui episod din 1999. Atunci, Iorgulescu, aflat în postura de președinte-antrenor interimar, l-a fugărit pe arbitrul Constantin Zotta pe teren, la un meci FC Național – Rapid 1-3.
ProSport scrie că, ani de-a rândul, Iorgulescu a trecut clubul FC Național de pe o firmă pe alta, au fost cinci astfel de schimbări, după un tipar la modă în Liga 1. Datoriile rămâneau pe vechea firmă, abandonată, iar activele veneau pe noua firmă, care pornea de la zero. Așa au apărut și au dispărut firme și asociații precum AFC Național 2000, FC Național 2000, AFC Național, FC Național, Asociația Pro Național.
Jongleriile lui Iorgulescu au continuat. Potrivit procurorilor DNA, în 2001, îi făcea lui Dumitru Dragomir cadou un teren de 350 de metri pătrați, în valoare de 32.000 de euro. Imediat, Dragomir, în numele și cu banii LPF, cumpăra de la Iorgulescu un alt teren, în aceeași zonă, pe care a plătit 350.000 de euro, un preț considerat de 3 ori mai mare decât prețul pieței. Trimiși în judecată pentru dare și luare de mită, cei doi rivali de la alegerile de peste 3 zile, plus șoferul lui Dragomir, au fost achitați definitiv în 2012, după 4 ani de proces, pe motiv că „nu au existat probe suficiente”.
CITEȘTE AICI MAI MULTE DESPRE CARIERA DE JUCĂTOR ȘI DE CONDUCĂTOR DE CLUB A LUI GINO IORGULESCU
Gino Iorgulescu a reușit să-și depună candidatura profitând de o omisiune în regulament
Gino Iorgulescu și-a depus candidatura la președinția Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) luni, 28 octombrie, profitând de o omisiune în regulament.
„A fost o surpriză pentru toată lumea pentru că am reușit să-mi depun candidatura. În statut se menționează ca termen de depunere 15 zile, dar nu se specifică expres zile lucrătoare. Și în astfel de condiții m-am încadrat în termen. Mi-am depus candidatura, nu am mai avut nevoie de o derogare de la domnul Dragomir. Acum, dacă dânsul va câștiga alegerile, măcar va câștiga împotriva unui candidat, pentru că nu putea să participe singur și să fie pe locul doi”, a declarat Iorgulescu, conform ProSport.
Gino Iorgulescu a încercat și vineri, 25 octombrie, să-și depună candidatura, însă șeful ligii, Dimitru Dragomir, a precizat că, potrivit statutului, termenul limită pentru depunerea candidaturilor a expirat. Dragomir a declarat că se puteau depune candidaturi pentru președinția LPF cu 15 zile lucrătoare înaintea datei alegerilor, stabilită la 14 noiembrie, adică în 24 octombrie.
După ce Iorgulescu și-a depus candidatura, Dumitru Dragomir a declarat: „L-am felicitat pe Gino pentru decizia luată. Îi urez succes. Dacă nu se va implica politicul, atunci tot eu voi fi câștigător pentru că se vede după tot ce am făcut în acești ani pentru fotbalul românesc. Deocamdată, pe el îl susține un singur club, Ceahlăul”.
Ulterior, șeful LPF a revenit cu o altă declarație: „Dacă voi fi zgândărit, voi spune cine este în spatele contracandidatului meu. Deocamdată nu zic nimic. Normal că unele cluburi sunt nemulțumite. Liga e greu de condus. Nu am nimic cu domnul Iorgulescu, dar nu cred că va avea mai mult de 2-3 voturi. O să vedeți. Eu am o experiență de 42 de ani numai în funcția de președinte. Eu nu am băgat niciun club în faliment, Victoria s-a desființat politic. Clădirea Ligii este făcută din banii mei și ai fiului meu, să știe și domnul Năstase (n.r. Ilie Năstase, susținător declarat al lui Gino Iorgulescu). Aceste alegeri vor fi unele corecte, vor fi probabil 2-3 influențe la doi-trei primari, dar atât. Mircea Sandu nu se va implica, e prea deștept să se bage”, declara Dragomir.
Mitică Dragomir a pierdut însă în fața lui Gino Iorgulescu, care va prelua șefia Ligii Profesioniste de Fotbal în iulie 2014.