Prima pagină » Sport » Cum a ajuns România în centrul unui scandal mondial din gimnastică

Cum a ajuns România în centrul unui scandal mondial din gimnastică

Cum a ajuns România în centrul unui scandal mondial din gimnastică
I-au lăsat să...

Scandal în gimnastica mondială, cu România în prim-plan. Într-un comunicat al Federației Internaționale de Gimnastică de acum câteva zile, s-a anunțat că FIG a decis excluderea mai multor arbitre de la gimnastică, în frunte cu fosta delegată tehnică la concursul Jocurilor Olimpice de la Londra, poloneza Maria Szyszkowska, căreia i-a fost retrasă „calitatea de membru al FIG, fiind exclusă și de la orice formă de participare la concursuri sau activități ale FIG.

Lui Szyszkowska i-a fost, totodată, retras brevetul de categoria 1, ca și titlul de membru onorific (de aur). Forul internațional a decis, de asemenea, suspendarea a 6 membri ai Comitetului tehnic la gimnastică ritmică, anulând, totodată, toate brevetele validate pe 31 decembrie după cursurile urmate de arbitre la București, Moscova și Alicante (Spania). Cele 6 membre ale comisiei tehnice sunt Natalia Kuzmina (Rusia), Maria Ghigova (Bulgaria), Daniela Delle Chiaie (Italia), Shihoko Sekita (Japonia), Noha Abou Shabana (Egipt) și Caroline Hunt (SUA). Acestea pot continua să formeze arbitre, dar nu au dreptul să examineze, să atribuie brevete și categorii, precum și să controleze arbitrele de la toate competițiile. Comisia disciplinară precizează că suspendatele nu pot fi membre ale Juriului superior.

La câteva zile de la această decizie New York Times a aflat detalii despre neregulile de la examene, de la o sursă din cadrul federației, iar Bucureștiul se află în prim-planul acestui scandal. Astfel, toți cei care au dat examen la București au fost lăsați să copieze unii de la alții, ceea ce au și făcut, cu precizarea că au copiat chiar și greșelile. Nu mai puțin de 60 de oficiali sunt implicați în acest scandal, în toate cele trei examene, cu precizarea că la Moscova și Alicante, în Spania, neregulile au fost chiar mai grave. Astfel, în Rusia, 114 răspunsuri au fost modificate după ce lucrările au fost predate iar la Alicante s-a întâmplat același lucru cu nu mai puțin de 257 de răspunsuri.

În comunicatul transmis de FIG se mai arată, pe de altă parte, că examenele vor fi repetate foarte repede la Frankfurt (Germania), sub conducerea a 3 experți numiți de Biroul prezidențial și că după Campionatele mondiale de la Kiev (28 august-1 septembrie 2013) vor fi organizate noi cursuri internaționale, pentru care vor exista noi proceduri.