Prima pagină » Sport » Cum se trăiește o CURSĂ a lui David Popovici: „Pe ultima lungime parcă au plecat niște câini înfometați”

Cum se trăiește o CURSĂ a lui David Popovici: „Pe ultima lungime parcă au plecat niște câini înfometați”

Silviu Anastase, antrenorul federal al FRNPM, a rememorat punctele cheie ale unui an superb pentru înotul românesc.

Chiar dacă de la Jocurile Olimpice au trecut multe luni, bucuria adusă de cursele lui David Popovici este la fel de intensă pentru toată lumea.

Inclusiv oficialii federali își adus aminte cu mare bucurie de extraordinarele performanțe din vară.

Cum se trăiește o cursă a lui David Popovici: „Pe ultima lungime parcă au plecat niște câini înfometați să atingă peretele”

Anul 2024 a fost unul de neuitat pentru înotul românesc. Medaliile de aur și bronz cucerite la Jocurile Olimpice de la Paris de David Popovici, dar și succesele extraordinare ale juniorilor și junioarelor la Campionatele Europene, au transformat acest sezon într-unul la care ne vom raporta mult timp.

Prezent în calitate oficială la Jocurile Olimpice din acest an de la Paris, antrenorul federal al Federației de Natație și Pentatlon Modern, Silviu Anastase nu poate uita emoțiile trăite la cursa de aur a lui David Popovici.

„A fost o bucurie atât de mare la momentul respectiv. O așteptam, pentru că o merita, era îndreptățit să spere. A fost cu emoții, ceea ce a fost și mai frumos până la urmă. Sincer vă spun, nu am mai avut niciodată asemenea emoții, pentru că am fost chiar în bazin acolo și a fost o intensitate incredibilă. A fost o cursă așa cum a spus și David, pe ultima lungime parcă au plecat niște câini înfometați să atingă peretele”, a spus Silviu Anastase, antrenor federal FRNPM.

Prezent la Jocurile Olimpice de la Paris în calitate de oficial, Silviu Anastase a recunoscut că în satul olimpic s-a simțit extraordinar.

În plus, s-a ales și cu câteva amintiri pentru întreaga viață, pentru că a putut face fotografii alături de titani ai sportului, precum Rafael Nadal sau Carlos Alcaraz: „În satul olimpic erau foarte multe vedete, era o atmosferă bună, relaxantă, erau foarte mulți sportivi. Recunosc, am făcut și eu câteva fotografii cu mari campioni străini, pentru colecția personală. Am făcut cu Rafael Nadal, cu Carlos Alcaraz, ca să-i spun doar pe câțiva. Cât de mari campioni sunt, niciunul nu are nasul pe sus sau nu refuză pe cineva. Nu există așa ceva. Nu ai voie așa ceva la nivelul ăsta. Nu ai cum să ajungi acolo dacă ai nasul pe sus”.

Conexiunea lui Silviu Anastase cu tenisul, dar și cu alte sporturi, nu e întâmplătoare. El recunoaște că a fost dintotdeauna un fan al tuturor sporturilor: „Sunt un fan sport, urmăresc orice fel de disciplină, sunt direct interesat de tot și îmi place să văd competiții puternice, îmi place să văd sportivi care se autodepășesc”.

Înotul românesc are viitor: juniorii domină multe probe în Europa

Dacă David Popovici reprezintă prezentul de aur al înotului românesc, acest sport se poate lăuda că are și viitorul asigurat. Juniorii și junioarele au dominat Campionatele Europene de la Vilnius din vară. Ei au cucerit 7 medalii (4 de aur), terminând pe locul 4 în clasament pe națiuni.

„Am avut un an foarte bun, cu performanțe, și nu mă refer doar la Jocurile Olimpice. Juniorii vin foarte tare din urmă, au avut și ei rezultate excelente, s-au întors cu foarte multe medalii la Campionatul European de la Vilnius și cu copii care arată potențial și nivel de seniori. Ne așteptam la aceste rezultate, tocmai de aceea am insitat să deplasăm cel mai numeros lot din istoria natației românești. Au fost 24 de sportivi pe care i-am dus tocmai pentru a-i căli în competiții puternice și să-i și vedem cum se comportă, care e nivelul lor de competitivitate”, a mai spus Silviu Anastase.

După cum se vede, deja țara noastră este o forță în înotul european, astfel că se poate vorbi chiar de o adevărată școală românească de înot, cu modele de lucru foarte bine stabilite.

Toți au început înotul de performanță la vârsta de 6-7 ani și acum, la 16-17 ani, deja se văd primele rezultate de nivel internațional. Începem să vorbim și de o școală românească, începem să avem identitate și atitudine în ceea ce facem și asta e important, la asta am lucrat de 10 ani, cu schimbare de mesaj, cu schimbare de atitudine, cu echipe multidisciplinare în jurul sportivilor – Silviu Anastase, antrenor federal FRNPM

Anul 2024 a fost unul de referință pentru Federația Română de Natație și Pentatlon Modern. La Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a cucerit aurul în proba de 200 m liber și bronzul în proba de 100 m liber, titlul olimpic cucerit de el fiind primul al României într-o probă masculină de natație.

La Campionatele Europene de seniori de la Belgrad, David Popovici a cucerit două medalii de aur, la 100 m liber și 200 m liber.

La Campionatele Europene de juniori de la Vilnius, unde România a participat cu o delegație record, de 24 de sportivi, românii au cucerit 7 medalii: patru de aur (Vlad-Ştefan Mihalache – 200 m fluture, Robert Badea – 200 m mixt, 400 m mixt, Daria Silişteanu – 100 m spate), două de argint (Rebecca-Aimee Diaconescu – 200 m liber, Aissia Prisecariu – 200 m spate) şi una de bronz (Alexandru Constantinescu – 200 m spate).

Daniel Georgescu este jurnalist în mediul online de cinci ani, dar a lucrat și în presa scrisa locala, fiind născut in apropiere de Bucuresti. S-a mutat în Capitală și a fost acceptat la Gândul, ... vezi toate articolele