Qatar ar regreta acum că a intrat în licitație pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal, care se desfășoară acum și care a generat o serie de polemnici la nivel internațional.
Jon Sopel, unul dintre prezentatorii cunoscuți de la BBC World News în urmă cu un deceniu, a declarat că o persoană cu funcție de decizie din Qatar i-a transmis că efectul organizării marii competiții este unul invers.
Deși dorea ca țara să devină mai cunoscută, acum este defăimată la nivel mondial.
Cupa Mondială a fost deja afectata de pozitia Qatarului cu privire la drepturile LGBT+, de tratamentul necorespunzator aplicat muncitorilor migranti folositi la construirea stadioanelor, de acuzatiile de coruptie si de lipsa unei istorii fotbalistice semnificative a tarii.
Sopel a declarat în cadrul podcastului News Agents că o sursă apropiată Qatarului i-a făcut mărturisiri interesante.
„De ce naiba ne-am deranjat? Am cheltuit 200 de miliarde de lire sterline pentru asta, suntem defăimați din cauza drepturilor LGBTQ, suntem atacați pentru că am obținut Cupa Mondială prin corupție.
Suntem văzuți că fiind un fel de înapoiați în legile muncii pe care le avem, în modul în care au fost tratați lucrătorii invitați. Nimic bun nu a venit pentru noi că urmare a acestui lucru. Și totul a fost o uriașă risipă de bani și mi-aș dori că totul să dispară, dar nu se poate”, a spus acesta, conform Aktual 24.
Qatar a pierdut duminică, în meciul inaugural, cu 2-0 în fața Ecuadorului, stadionul Al Bayt având mii de locuri goale, ceea ce a reprezentat un start ciudat al turneului final, alte ediții desfășurându-se cu arene arhipline.
Gazda turneului final își dezvoltă deja o mare parte din infrastructură, cum ar fi modernizarea aeroportului (17 miliarde de dolari), o cale ferată ușoară, drumuri noi, un pod care leagă Doha de Bahrain și capacitatea hotelieră crescută înainte și independent de câștigarea dreptului său de a organiza CM Qatar 2022.
Din cele 250 de miliarde de dolari alocate pentru acest turneu final, 94,5 miliarde de dolari au fost pentru infrastructură, 70 de miliarde de dolari pentru petrol și gaze, 53 de miliarde de dolari pentru proprietăți imobiliare, 19,5 miliarde de dolari pentru energie și apă, 11 miliarde de dolari pentru petrochimie și 6,7 miliarde de dolari pentru industrie.
Brandul de țară este principalul obiectiv în spatele banilor cheltuiți cu nemiluita: statul Qatar dorind să fie mult mai vizibil la nivel mondial.