CUTREMUR ÎN FOTBALUL MONDIAL. Omul-cheie din spatele anchetei în urma căreia șapte oficiali FIFA au fost reținuți în Elveția
Oficialii FIFA reținuți, miercuri dimineață, în Elveția, sunt anchetați pentru spălare de bani, înșelăciune și fraudă, fapte de corupție comise în ultimii 20 de ani, în legătură cu atribuirea organizării unor ediții ale Cupei Mondiale de fotbal și cedarea drepturilor TV și de publicitate.
Acțiunea de azi a polițiștilor elvețieni, îmbrăcați civil, s-a desfășurat discret, unele dintre persoanele reținute fiind conduse la mașinile autorităților fără cătușe la mâini.
Cei șase erau prezenți la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru președinția forului condus de Joseph Blatter.
Actualul președinte al FIFA, Joseph Blatter, și prințul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidați rămași în cursa pentru șefia Federației. Blatter, în vârstă de 79 de ani, aflat la al patrulea mandat, este considerat favorit la alegerile din 29 mai.
Ulterior, ministerul elvețian de Justiție a anunțat că un al șaptelea oficial FIFA a fost arestat în cadrul anchetei privind fapte de corupție, instrumentată de FBI și de Departamentul american de Justiție, informează L’Equipe.
În total, cinci cetățeni sud-americani și doi britanici au fost plasați în detenție, urmând a fi extrădați în SUA.
Doi vicepreședinți FIFA, un președinte și un fost președinte al unor federații naționale, printre cei arestați
Vicepreședintele FIFA, Jeffrey Webb, se numără printre persoanele reținute, miercuri dimineață, la un hotel din Zurich, de poliția elvețiană, pe baza unor acuzații de corupție formulate din SUA, informează BBC.
În vârstă de 50 de ani, Jeffrey Webb este totodată președintele confederației nord-americane de fotbal (CONCACAF) și președintele federației de fotbal din Insulele Cayman.
Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a efectuat o scurtă vizită la hotelul unde a avut loc acțiunea poliției elvețiene, dar nu a dorit să facă declarații.
Oficiul Federal de Justiție din Elveția a precizat că persoanele reținute sunt cercetate pentru luare de mită și alte foloase, de la începutul anilor 1990 și până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acțiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.
FBI și Departamentul de Justiție vor organiza o conferință de presă în cursul zilei de miercuri. Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acțiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacțiile financiare au fost folosite bănci din această țară.
De asemenea, printre cei șase reținuți se numără și vicepreședintele FIFA, Eugenio Figueredo din Uruguay, dar și președintele federației de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, și Jose Maria Marin, fost președinte al federației braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.
Conform New York Times, pe lista anchetatorilor americani figurează nouă oficiali FIFA bănuiți de corupție: Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin și Nicolás Leoz.
Alte patru persoane bănuite de implicare în acest caz sunt reprezentanții unor parteneri media ai FIFA: Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis și Mariano Jinkis. De asemenea, José Margulies este considerat un intermediar care ar fi facilitat plăți ilegale în acest caz.
Prințul Ali Bin Al-Hussein, singurul opozant al lui Joseph Blatter la alegerile pentru președinția FIFA, a declarat, după ce mai mulți înalți oficiali ai forului mondial au fost reținuți, la Zurich, pentru corupție, că miercuri a fost o zi tristă pentru fotbal, informează l’Equipe.
„Cazul evoluează, apar noi detalii și nu ar fi oportun să fac alte comentarii în acest moment”, a precizat Prințul Ali, într-un scurt comunicat.
Iordanianul, unul dintre cei șapte vicepreședinți ai FIFA, și-a bazat campania electorală pe tema restabilirii integrității FIFA.
Cel de-al 65-lea Congres al FIFA se va desfășura, joi și vineri, în contextul unui mare scandal de corupție, izbucnit, miercuri dimineața, la Zurich, când șase înalți oficiali ai forului mondial au fost reținuți de poliția elvețiană, la solicitarea Departamentului de Justiție al SUA.
Cine a colaborat cu FBI
NYDailyNews.com scrie că acțiunea de miercuri dimineață a fost posibilă datorită colaborării dintre FBI și Chuck Blazer (69 de ani), un fost membru al Comitetului executiv al FIFA (1996-2013), fost vicepreședinte al Federației americane de fotbal și fost secretar general al CONCACAF (1990-2011).
În 2013, Chuck Blazer a fost suspendat 90 de zile de FIFA, din cauza acuzațiilor că ar fi primit în mod fraudulos 20 de milioane de dolari din fondurile CONCACAF (Corpul administrativ și de control al fotbalului din America de Nord, America Centrală și Caraibe).
Chuck Blazer este considerat principalul ”motor” al creșterii popularității fotbalului (soccer) în SUA, dar este acuzat și că, odată cu creșterea popularității acestui sport, i-au crescut și lui exponențial veniturile. Astfel, Blazer a fost poreclit ”Domnul 10%” după ce s-a aflat că și-a negociat un contract uimitor cu CONCACAF, prin care primea 10% din toți banii care intrau în vistieria acestei organizații.
NYDailyNews.com scrie că FBI a descoperit un număr uriaș de taxe neplătite de Blazer, aferente veniturilor obținute de la CONCACAF, motiv pentru care, în 2011, l-au abordat și i-au propus să îi înregistreze în secret pe oficialii FIFA în ședințe.
Sursa notează că Blazer a folosit un breloc dotat cu un dispozitiv de înregistrare. Dat fiind că era un personaj influent în FIFA, din moment ce aproape 20 de ani a condus destinul fotbalului în America de Nord, Blazer era deseori implicat în discuții confidențiale despre atribuirea unor contracte de sute de milioane de dolari, multe dintre acestea având loc chiar în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.
Astfel, prin intermediul lui Blazer, procurorii au aflat despre șpăgile date unor oficiali FIFA în schimbul atribuirii unor contracte bănoase pentru organizarea unor competiții internaționale, cum ar fi turnee finale, sau pentru drepturi de imagine.
NYDailyNews.com a scris încă din noiembrie 2014 că Blazer colaborează cu FBI la anchetă.
În ultimele luni, despre Chuck Blazer s-a scris că ar suferi de cancer la colon și că încă ar datora milioane de dolari către Fiscul american, reprezentând taxe neplătite.
Pe cine susține România la alegerile FIFA
Președintele FRF Răzvan Burleanu și secretarul general Gheorghe Chivorchian vor fi prezenți, joi și vineri, la Congresul FIFA, unde îl vor susține pe prințul Ali Bin Al-Hussein în alegerile pentru ocuparea postului de președinte al forului mondial, informează site-ul oficial al federației:
„În zilele de 28 și 29 mai, președintele Răzvan Burleanu și secretarul general Gheorghe Chivorchian vor reprezenta Federația Română de Fotbal la al 65-lea Congres FIFA, unul pe agenda căruia se află și alegerea președintelui forului mondial. Federația Română de Fotbal a analizat, împreună cu domnul Michael van Praag, situația privind alegerile pentru președinția FIFA și decizia conducătorului federației olandeze de a-l susține la Zurich pe prințul iordanian Ali bin Al-Hussein, vicepreședinte FIFA. Împărtășim aceleași valori și principii cu programul domnului van Praag și dezvoltăm aceeași viziune în contextul necesității unei ample dezbateri legate de evoluția FIFA. Sprijinul acordat programului său rămâne același, întrucât cele mai importante puncte din acest document dedicat reformării forului mondial se vor regăsi, în urma unui acord, în programul susținut de prințul Ali bin Al-Hussein. Considerăm, în continuare, că e nevoie de noi principii care să fie fixate pe agenda FIFA și în practicile acestei instituții. Din acest motiv rămânem constanți în suportul pe care îl oferim președintelui Federației Olandeze de Fotbal în acest moment deosebit de important pentru viitorul fotbalului. Federația Română de Fotbal va susține la acest congres decizia domnului Michael van Praag, în speranța dezvoltării unui parcurs bazat pe transparență, bună guvernanță și un rol mult mai activ pentru FIFA în susținerea fenomenului fotbalistic”, se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al FRF.