De ce a câștigat INDIA atât de puține medalii la Jocurile Olimpice? Paradoxul celei mai populate țări din lume

De ce a câștigat INDIA atât de puține medalii la Jocurile Olimpice? Paradoxul celei mai populate țări din lume
Publicat: 15/08/2024, 14:39
Actualizat: 15/08/2024, 14:54

Recent, India a devenit oficial cea mai populată țară din lume, depășind China ca număr de locuitori. Și în timp ce China s-a clasat pe locul al doilea în clasamentul medaliilor de la Jocurile Olimpice de anul acesta, performanțele Indiei sunt cu mult sub țara sa vecină.

Dar care este motivul? Sigur, o populație mare nu înseamnă neapărat un număr mare de reușite sportive, dar care sunt explicațiile pentru numărul mic de medalii care au ajuns la sportivii indieni?

Pentru a avea un context, este important să vedem câte medalii au obținut cele două țări cu peste 1,4 miliarde de locuitori. Ei bine, în timp ce China a obținut 91 de medalii, dintre care 40 de aur, 27 de argint și 24 de bronz, India a câștigat doar 6 medalii în total: niciuna de aur, una de argint și cinci de bronz.

Deci, de unde vine discrepanța, dat fiind faptul că India a depășit China ca populație?

Sigur, diferența apare ca urmare a investițiilor, în primul rând, dar și alte cauze sunt importante.

De ce are India atât de puține medalii?

India, care are o populație de peste 1,4 miliarde de locuitori, este cea mai populată țară din lume, potrivit Națiunilor Unite. În 2022, India a depășit Marea Britanie ca a cincea economie din lume, iar anul trecut a devenit una dintre cele patru țări care au trimis cu succes o navă spațială pe Lună.

Mai mult, țara este condusă de un prim-ministru ambițios, care are o influență importantă la nivel global, Narendra Modi. Dar când vine vorba despre Jocurile Olimpice, țara pare aproape inexistentă în peisaj, notează CNN.

Echipa indiană a câștigat doar șase medalii la Paris, fără a atinge recordul de șapte, înregistrat la Tokyo în 2021.

Statele Unite, cu mai puțin de un sfert din populația Indiei, au ocupat primul loc în top, cu 126 de medalii, urmate de China, cu 91.

India s-a clasat pe locul 71 în clasamentul medaliilor, sub națiunile cu populație mult mai mică, inclusiv Georgia, Kazahstan și Coreea de Nord.

India a câștigat până acum doar 41 de medalii olimpice în total, de la debutul său în 1900, toate la Jocurile de vară.

„Nu există nicio îndoială că India a avut performanțe slabe la Jocurile Olimpice și, în general, în sport la nivel mondial. Dacă te uiți la raportul dintre populație și medalii, probabil că este cel mai slab”, spune Ronojoy Sen, autorul cărții „Nation at Play: A History of Sport in India”.

Printre momentele importante pentru India la Paris, aruncătorul de suliță Neeraj Chopra a câștigat argintul, care se adaugă aurului câștigat la Tokyo 2020, iar Manu Bhaker a câștigat două medalii de bronz, devenind astfel prima femeie indiană care a câștigat două medalii la aceleași Jocuri Olimpice.

Neeraj Chopra. Sursa foto: Profimedia

Vinesh Phogat, cunoscută pentru rolul său important în protestele împotriva hărțuirii sexuale, a devenit prima femeie indiană care s-a calificat pentru o finală de lupte, la 50 kg liber, doar pentru a fi descalificată pentru că nu a reușit să ajungă la clasa ei de greutate. Miercuri, recursul ei pentru o medalie de argint a fost respins de TAS.

Care sunt principalele obstacole

India are un potențial olimpic neexploatat, iar această situație poate fi explicată prin mai mulți factori. Potrivit experților, investițiile insuficiente în sport sunt una dintre principalele cauze.

Autoritățile de la New Delhi nu au investit niciodată resurse într-un program național pentru sport precum cele dezvoltate de marile „puteri olimpice”, spune Sen.

„Pentru națiuni precum SUA, China și (fosta, n. red.) URSS, sportul a fost o parte din povestea lor națională, a fost un mijloc de recunoaștere și glorie”, explică el.

Cele mai de succes națiuni din punctul de vedere al Jocurilor Olimpice își identifică și dezvoltă sportivii cu potențial încă de la o vârstă fragedă, a adăugat el, arătând spre China, unde „copiii sunt antrenați chiar din momentul în care învață să meargă”, explică autorul.

Sportivii indieni se confruntă adesea cu obstacole, cum ar fi finanțarea inadecvată și lipsa accesului la facilități, spun specialiștii.

„Când oamenii spun 1,4 miliarde de oameni și doar șase medalii, acesta este un titlu total greșit, pentru că 1,39 miliarde de oameni nu au acces la facilități sportive”, explică Boria Majumdar, analist sportiv și autor al cărții „Dreams of a Billion: India and the Olympic Games” (Visul unui miliard: India și Jocurile Olimpice, n. red.)”.

Nutriția, o problemă uriașă pentru India

India trimite mult mai puțini sportivi și, în general, o delegație mai redusă la Jocurile Olimpice față de echipe de top precum SUA.

De exemplu, doar 117 sportivi indieni au mers anul acesta la Paris, în comparație cu aproape 600 de americani.

De altfel, numărul sportivilor indieni a fost aproape asemănător cu cel al sportivilor trimiși de România, o țară cu o populație de aproximativ 70 de ori mai mică. De asemenea, România a obținut mai multe medalii (9) decât India.

India se confruntă, de asemenea, cu provocări mai ample, care împiedică dezvoltarea și limitează potențialul sportiv încă din copilărie, spun experții.

India s-a clasat pe locul 111 din 125 de țări în raportul Global Hunger Index 2023 (Indicele Global al Foametei, n. red.).

Acest indice arată că 18,7% dintre copiii indieni au o greutate prea mică pentru înălțimea lor, cea mai mare rată din lume, o situație gravă, care împiedică dezvoltarea viitoare a celor mici, practic, viitorul bazin de selecție al țării.

De asemenea, potrivit acestor date, mai mult de o treime dintre copiii sub 5 ani din India nu cresc suficient în înălțime din cauza malnutriției.

„Până când nu vom aborda unele dintre aceste preocupări de bază legate de nutriție, ne va fi foarte greu să atingem rezultate mai bune la cel mai înalt nivel al sportului, unde victoriile sunt numărate în milisecunde”, explică Sen.

Statutul femeilor, o altă problemă

O altă provocare pentru progresul Indiei la nivel olimpic este reprezentat de statutul femeilor, în contextul în care țara rămâne una profund patriarhală. Astfel, sportivele din India au șanse mult mai mici decât bărbații să atingă performanța, ceea ce nu se întâmplă atât de des în statele cu tradiție olimpică.

„Încă din copilărie, când am început să lupt, oamenii mă tachinau spunând că «ești fată, ce poți face, de ce te înscrii într-un sport masculin?»”, explică Sakshi Malik, fostă luptătoare, prima indiancă medaliată la Jocurile Olimpice la lupte.

Ea a câștigat bronzul la Rio 2016.

Malik a renunțat la sportul profesionist anul trecut, pe fondul controverselor legate de acuzațiile de hărțuire sexuală împotriva șefului federației din India. Malik, Vinesh Phogat și alte sportive au ajuns să doarmă pe străzile din Delhi timp de săptămâni, pentru a cere ca autoritățile să ia măsuri în acest caz.

„Am renunțat la sportul pe care îl iubesc mai presus de orice altceva pentru această luptă, pentru că am responsabilitatea de a-i proteja pe tinerii sportivi care vin după mine. Lucrurile trebuie să se schimbe”, a spus Malik.

Sakshi Malik. Sursa foto: Profimedia

Lipsa sportului-vedetă de la Jocurile Olimpice contează

Deși sportivii indieni nu au strălucit la Paris, internauții din India au avut numai cuvinte de laudă la adresa acestora.

Potențialul olimpic al Indiei este, probabil, cel mai bine evidențiat de calitatea echipei sale de cricket, de departe cel mai popular sport al țării și unul în care India a devenit o adevărată forță.

Acest sport, însă, nu este sport olimpic din 1900, însă urmează să revină la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 2028, spre entuziasmul fanilor și jucătorilor indieni, care vor lupta aproape sigur pentru medalia de aur.

Cricketul indian a atras investiții de miliarde de dolari în ultimii ani.

În 2018, prim-ministrul Narendra Modi a lansat „Khelo India”, un program la nivel național pentru „revigorarea culturii sportive” din țară, cu scopul de a identifica și finanța tinere talente, în special în zonele rurale.

În același an, India și-a relansat și schema Target Olympic Podium (TOPS), care sprijină și finanțează antrenamente, competiții internaționale și echipamente pentru sportivii de elită.

În iulie 2024, Ministerul Sportului din India a alocat aproape 260 de milioane de dolari guvernelor locale pentru dezvoltarea infrastructurii sportive în cadrul programului Khelo India, mai arată sursa citată.

În timpul reuniunii anuale a Comitetului Olimpic Internațional de la Mumbai de anul trecut, Modi le-a spus oficialilor din sport că India va participa la selecția pentru a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2036, a anunțat Associated Press.

Citește mai mult:

Elon Musk si JK Rowling, printre personalitățile numite în plângerea depusă de Imane Khelif pentru hărțuire

Cele mai importante recorduri care au fost doborâte la JO Paris 2024

Succesul Jocurilor Olimpice organizate la PARIS este umbrit de incertitudinea POLITICĂ din Franța

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Sora șoferului sinucigaș din Suceava o acuză pe soția acestuia de moartea lui și a...
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Mare escrocherie pe Meta. Poți pierde contul în câteva secunde
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Cele mai cunoscute femei samurai