Medicul de pe ambulanță judecat pentru modul în care a intervenit în cazul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Ekeng a murit în 2016, după ce s-a prăbușit pe terenul de fotbal în timpul unui meci.
Decizia judecătorilor este definitivă, informează Digi24.
Curtea de Apel Bucureşti a respins luni apelurile formulate de procurori, Mihaiela Elena Duţă şi rudele lui Ekeng, fiind menţinută sentinţa dată în iunie 2020 de Tribunalul Bucureşti, potrivit Agerpres.
Potrivit judecătorilor, medicul a intervenit cu întârziere pentru a-i acorda primul ajutor lui Patrick Ekeng.
Pe lângă condamnarea cu suspendare, medicul Mihaiela Elena Duță va trebui să execute 60 de zile de muncă în folosul comunității și să plătească daune morale și materiale în valoare totală de 220.000 de euro către rudele fotbalistului, au mai decis magistrații.
În 5 februarie 2018, Mihaiela Elena Duță a fost trimisă în judecată de către procurori pentru săvârșirea infracțiunii de omor din culpă.
Patrick Ekeng a murit în data de 6 mai 2016, după ce s-a prăbușit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo București și Viitorul Constanța.
Dinamovistul nu avusese vreun contact cu un adversar înainte de a se prăbuși.
După intervenția staff-ului medical al echipei Dinamo s-a apelat la ambulanță. Ekeng a primit îngrijiri pe teren, iar ulterior a fost transportat la spital, unde medicii au stabilit că acesta suferise un stop cardio-respirator.
Ekeng fusese introdus pe gazon cu doar șapte minute înainte de a i se face rău.
Martorii au relatat că medicul Duță de la ambulanța privată Puls a intervenit foarte târziu.
„Inculpata Duţă Elena-Mihaiela, având calitatea de medic specialist medicină de urgenţă şi fiind delegată să asigure asistenţa medicală de urgenţă la data de 06.05.2016 la partida de fotbal desfăşurată pe Stadionul Dinamo, prin încălcarea obligaţiilor ce îi reveneau, a omis să ia măsurile care se impuneau şi anume – în primă fază evaluarea corectă a stării jucătorului Ekeng Ekeng Patrick Claude în funcţie de care trebuia să ia sau să dispună măsurile adecvate şi, ulterior, după ce a constatat că pacientul se afla în fibrilaţie ventriculară, să aplice protocolul de resuscitare prevăzut de ghidurile pentru «basic life suport» – sporind astfel un pericol însemnat pentru viaţa pacientului, pericol care nu a mai putut fi înlăturat, acesta decedând în ciuda intervenţiei ulterioare a personalului medical din cadrul Spitalului Floreasca, neprevăzând rezultatul inacţiunii sale, deşi trebuia şi putea să prevadă producerea acestui rezultat”, se arată într-un comunicat al Parchetului Capitalei.
Procurorii susţin că, fără a evalua complet starea pacientului, Mihaiela Duţă nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare.