Prima pagină » Sport » Dosarul Transferurilor. Solicitarea făcută de Ioan Becali

Dosarul Transferurilor. Solicitarea făcută de Ioan Becali

Dosarul Transferurilor. Solicitarea făcută de Ioan Becali
Fostul impresar Ioan Becali a decis, joi, să facă declarații în fața judecătorilor de la instanța supremă, deși inițial se prevalase de dreptul la tăcere, și a cerut aducerea unor martori din Olanda, care să fie audiați în dosarul transferurilor de jucători.

Fostul impresar Ioan Becali a decis, joi, să facă declarații în fața judecătorilor de la instanța supremă, deși inițial se prevalase de dreptul la tăcere, și a cerut aducerea unor martori din Olanda, care să fie audiați în dosarul transferurilor de jucători.

Instanța supremă a judecat recursurile împotriva condamnărilor dispuse de Curtea de Apel București în dosarul transferurilor de jucători, în care sunt acuzați opt oameni de fotbal.

Cristian Borcea, Mihai Stoica, Gheorghe Nețoiu și Ioan Becali au dat declarații în fața instanței, aceștia susținând că sunt nevinovați și că în toate transferurile pentru care sunt judecați au respectat dispozițiile legale.

Ioan Becali le-a spus judecătorilor că vrea să facă declarații în dosar, deși inițial a anunțat că se prevalează de dreptul la tăcere, el susținând că este nevinovat și cerând instanței să dispună aducerea unor martori din Olanda.

„De ce sunt eu aici? Pentru că i-am spus domnului Țuluș că nu se fumează în biroul meu? Poate că de asta sunt aici. Domnul Țuluș și procurorii săi au fost la Rotterdam, la sediul acelor firma, crezând că acolo vor găsi o cutie cu scrisori cu câteva plicuri în ea. Eu nu am semnat nimic și sunt acuzat de nu știu ce fapte. Firmele pe care eu le-am adus în România au relații în lumea fotbalului. Există relații. Aceste firme aveau relații mult mai importante decât ale mele. Probabil dacă acest firme au dat în stânga și în dreapta din banii pe care i-au produs, probabil că au reușit să facă acele transferuri. Eu am fost să-l prezint pe Mara cluburilor din străinătate, dar cine era Mara? Un «no name», juca la Pitești. Eu vă spun adevărul, Mitea cine e? Printr-o relație a mea cu antrenorul Ronald Koeman, după ce am făcut transferul lui Chivu la Inter Milano m-am dus și i-am spus că am un puști în România, să-l țină două luni să vadă dacă e bun”, a declarat Ioan Becali în fața instanței.

Acesta a întrebat de ce nu aduc procurorii reprezentanți ai firmelor din Olanda care să spună că i-au dat bani.

„Eu spun că am omorât-o pe Elodia, arestați-mă. Pușcăria nu mă sperie. Eu sunt gata să plăteasc dacă am greșit. Voi respecta orice decizie veți lua. Eu am vizitat împreună cu avocatul acele firme, mi s-a comunicat persoanal că firma nu mă cunoaște, dar că știe doi subalterni care au legătură cu mine în România. Pe cei doi i-am prezentat cluburilor din România, dar nu le cunosc numele de familie. Unul dintre ei este Peter sau Pit. Acolo unde credea domnul Țuluș că va găsi o cutie de scrisori eu am găsit un bloc cu șase etaje și 1.000 de funcționari. În contul firmei Becali Sport au fost plătiți 500 sau 600.000 de dolari ca bonus pentru realizările lor cu jucătorii noștri. Dacă aș fi vrut să driblez statul nu i-aș fi adus în țară. Concluzia mea e că dacă eu nu am putut să transfer jucători ca Ionel Ganea pe două milioane, Codrea sau Mara, aceste firme au reușit. Acești oameni au avut relații foarte bune. Am primit într-un cont de la Deportivo Alaves în fiecare an câte 200.000 de dolari pe care trebuia să-i returnez domnului Contra pentru a respecta contractul cu Dinamo”, a mai spus Ioan Becali.

Fostul impresar a adăugat că „apasă” asupra capului său o pedeapsă de opt ani și procurorii cer condamnarea lui la 15 sau 16 ani, de aceea insistă în aducerea acelor martori din Olanda, pentru a se putea stabili nevinovăția lui.

„De ce nu se aduc acești oameni din Olanda? E greu să-l aducă pe Fred Luis cu mandat? E cel mai barosan avocat din Olanda. Îi găsesc eu doamnă. Chemați-i doamnă. Am cerut aducerea acestor persoane. Ce justiție e asta? Spuneți-mi ce prejudiciu am adus. Eu am venit să-mi educ copiii în România, al dracului de cinstit ce sunt eu. Asta e ultima mea rugăminte. Aduceți-i pe acești oameni, puneți-mi un prejudiciu și mă duc singur acolo (n.r. – arătând cu degetul spre boxa acuzaților). Am trei copii și nu vreau să fac pușcărie pentru niște oameni pe care nu-i aduceți aici”, a spus Becali.

Fostul impresar și avocatul său, Doru Viorel Ursu, le-au spus judecătorilor că vor căuta numele celor doi colaboratori din Olanda și le vor comunica instanței.

Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu și Gheorghe Nețoiu, în dosarul transferurilor de jucători. Decizia a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel București, care, în 12 noiembrie 2012, i-a condamnat pe toți cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Inculpații au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care va da o sentință definitivă în acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiți justiției în 2 octombrie 2008, de către procurorii anticorupție, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.